BORBA ZA TRON

SPOILER ALERT: VRLO MALO RADNJE, ALI EKSPLOZIJA EMOCIJA Zanimljivih trenutaka u drugoj epizodi osme sezone Igre prijestolja nije nedostajalo

Nikolaj Coster-Waldau kao Jaime Lannister na početku druge epizode osme sezone
 Profimedia, Hollywood Archive
 

Veći dio druge epizode osme, ujedno i posljednje, sezone HBO-ove serije "Igra prijestolja" naslovljene "Vitez Sedam kraljevstava" (eng. "A Knight of the Seven Kingdoms") potrošen je na (nepotrebno) podsjećanje gledatelja da je nadolazeća bitka za Oštrozimlje "biti ili ne biti" za sve stanovnike Westerosa. To, međutim, ne znači da tijekom epizode nije bilo zanimljivih trenutaka, susreta i otkrića.

Kao i obično, u nastavku teksta bit će riječi o radnji druge i najavi treće epizode pa se smatrajte upozorenima da slijede "spoileri".

"Sjever" je tijekom ispitivanja Jaimea Lannistera (Nikolaj Coster-Waldau) doznao da je njegova sestra Cersei Lannister (Lena Headey) lagala kada je rekla da će se vojska Lannisterovih boriti protiv vojske Kralja noći. Tako je pomoć Lannisterovih spala na jednog vojnika s jednom rukom, Jamieja, i Tyriona Lannistera, Jamiejevog brata i savjetnika pretendentice na Željezno prijestolje Daenerys Targaryen (Emilia Clarke). Bilo išta, nego ništa, no kako je Tyriona krenula u novoj sezoni, njegovi bi savjeti Daenerys prije mogli koštati života, a ne dovesti je na Željezno prijestolje.

Daenerys i Sansa Stark (Sophie Turner) razgovorom su naočigled u prošlost bacile animozitet iz prve epizode, međutim nisu uspjeli odgovoriti na pitanje što će biti sa Starkovima i sjeverom kada Daenerys zasjedne na Željezno prijestolje. Ako ništa, barem su se dogovorili oko toga da Jon jako voli Daenerys te da je on zapravo nju "izmanipulirao" da se bori za njegov cilj, a ne on za njezin, kako je to Sansa prethodno mislila.

Gospodaricu Oštrozimlja potom je obradovao i Theon Greyjoy (Alfie Allen), koji je došao boriti se za "žive". S obzirom na to da su oboje preživjeli mučenje Ramsayja Boltona, njegova zakletva i njihov zagrljaj nose sa sobom veliku težinu.

Pripreme za nadolazeću bitku u petu su brzinu ubacili Thormund Giantsbane (Kristofer Hivju), Beric Dondarrion (Richard Dormer) i Edd iz Noćne straže (Ben Crompton) kad su stigli u Oštrozimlje i vodećima obznanili da će ih Kralj noći napasti prije idućeg jutra. Kako nema vremena za čekanje, rukovodeći su se okupili i skovali plan. Naime, ispada da Kralj noći želi ubiti Brana Starka (Isaac Hempstead-Wright), koji kao Trooki gavran sada figurira kao povijest svijeta. Jon Snow (Kit Harrington) smatra da će se vojsku Noći poraziti čim se porazi Kralja noći, a kako on želi ubiti Brana, plan je da se Brana drži u Weirwood šumi pored Oštrozimlja kako bi se Kralja noći namamilo na borbu jedan-na-jedan ili, s obzirom na njegovu jačinu, jedan-na-nekoliko.

Nakon što je skovan plan, nastupilo je pomalo klišejizirano pozdravljanje gledatelja s likovima. Sivi crv (Jacob Anderson) i Missandei (Nathalie Emmanuel) nakon bitke s Kraljem noći planiraju odseliti iz Westerosa u Naath, mali otok odakle je Missandei oteta i pretvorena u robinju. Tyrion, Jaime, Podrick Payne (Daniel Portman), Brienne od Tartha (Gwendoline Christie), Davos Seaworth (Liam Cunningham) i Thormund okupili su se oko kaminske vatre te su stali razmjenjivati priče. Thormund je otkrio da je s 10 godina ubio diva te da je tako dobio ime. "Poslije sam se njegovoj supruzi ušuljao u krevet. Pomislila je da sam njezino dijete pa me podojila. Zato samo ovako jak, od mlijeka diva", rekao je Thormund, koji se tijekom tok druženja stalno upucavao Brienne.

Arya Stark (Maisie Williams) je Gendryja (Joe Dempsie) napokon dobila oružje koje ga je tražila da joj napravi, a odmah poslije toga ga je počela ispitivati o djevojkama s kojima je bio u Kraljevom grudobranu. Kada joj je odgovorio, Arya mu je rekla da bi prije moguće smrti htjela doznati kako je to biti s muškarcem pa su ona i Gendry počeli voditi ljubav. Pratitelji serije znaju da Arya Gendryja nije nasumce izabrala već da je riječ o njezinoj latentnoj simpatiji iz ranijih sezona.

Natrag kod kaminske vatre, Jaime je nakon kraće rasprave od Brienne napravio viteza, što joj je, sudeći po suzama radosnicama u očima, značilo jako puno. Kada je ustala kao Ser Brienne, svi su joj zapljeskali. U dvorištu Oštrozimlja Samwell Tarly (John Bradley) dao je svoj obiteljski mač Heartsbane Jorah Mormontu (Iain Glen). Samwell se naime boriti ne zna, a Jorah je vrsni mačevalac koji će ga jamačno bolje iskoristiti. Prilikom obilaska trupa na zidinama i razgovora o taktici gledatelji su mogli vidjeti da se vratio Jonov strahovuk Duh (!).

Kulminaciju ovog djela epizode dodatno je emocijama nabila pjesma "Jenny of Oldstones" koju je u seriji otpjevao Podrick. Tema pjesme je ljubav Duncana Targaryena i Jenny, a Duncan ju je oženio protivno željama svog oca Aegona Targaryena. Kada je Aegon pokušao poništiti njihov brak, Duncan se odrekao svih svojih prava na Željezno prijestolje.

U finalu epizode Jon je Daenerys rekao sve o svom podrijetlu, što je nju dovelo do toga da konstatira da on ima veće pravo na Željezno prijestolje od nje. U posljednjim kadrovima epizode gledatelji su mogli vidjeti da je vojska Kralja noći došla neposredno do Oštrozimlja.

Premda se epizoda može okarakterizirati kao oskudna radnjom, "Vitez Sedam kraljevstava" vrlo učinkovito prenosi emocije koje likovi proživljavaju i podsjeća gledatelja da se borba između živih i mrtvih ne svodi isključivo na mačeve te lukove i strijele. Borba je to zapravo između ljubavi, obitelji, prijateljstva, opraštanja, sjećanja i svega onog ostalog što ljude i srodna bića čini "živima" te ništavila koje predstavlja Kralj noći. Bran je to dobro punktirao. "On želi svijet odvesti u vječnu noć", rekao je tijekom strateškog sastanka. U toj noći nema mjesta za divne priče kao što su one između Jaimea i Brienne, Theona i Sanse, Aryje i Gendryja, Sivog crva i Missandei te mnogih, mnogih drugih.

U najavi za treću epizodu gledatelji su mogli vidjeti da će u toj epizodi početi bitka između "leda" i "vatre", odnosno "života" i "smrti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:53