PREDSTAVLJEN PROGRAM

ŠTO DONOSI 20. MOTOVUN FILM FESTIVAL Balansiranje između atrakcija i gotovo nepoznatih filmova

Film ‘Trg’ Rubena Ostlunda u Motovun dolazi sa Zlatnom palmom Cannesa
Priče iz gruzijskih vrleti, argentinske provincije, francuskog visokog društva, vestern koji se događa u šumama Bugarske...

Program 20. Motovun Film Festivala jučer je predstavljen na konferenciji za novinare u Laubi.

U glavnom je programu 18 filmova, koji, kako navode organizatori festivala, “donose priče iz gruzijskih vrleti, argentinske provincije, francuskog visokog društva, vestern koji se događa u šumama Bugarske”.

Selektori programa su Jurica Pavičić i Milena Zajović. Milena Zajović kaže da “Motovun u svojem programu balansira između najvećih atrakcija velikih svjetskih festivala poput filma ‘Trg’ Rubena Ostlunda, koji u Motovun dolazi sa Zlatnom palmom Cannesa, i malih, gotovo nepoznatih, a izvrsnih filmova poput ‘Pravog momka za Mary’ Darrena Thorntona ili filma ‘Rastroj’ Kasije Adamik”. Poznato je kojih će 17 filmova biti u konkurenciji, 18. je iznenađenje koje će se predstaviti slijedeći tjedan.

U konkurenciji su, među ostalim, “Kratki izlet” Igora Bezinovića prema romanu Antuna Šoljana, film koji je djelomično snimljen i na motovunskom festivalu, prateći Stolu, mladića u kasnim dvadesetima, koji ljeto provodi u Istri tulumareći po festivalima. Potom “Bar” Álexa de la Iglesije, koji se opisuje kao uznemirujući klaustrofobičan i frenetičan triler s mnogo crnog humora, te film “Gnjev mirnog čovjeka”, čiji je autor španjolski redatelj Raúl Arévalo, koji je uspješno prikazan i na venecijanskoj Mostri.

“Beliberi” je film srpske redateljice Tee Lukač o fanovima Justina Biebera na području bivše Jugoslavije. Od francuske redateljice Claire Denis, prikazat će se film “Umjereno oblačno sa sunčanim razdobljima”, čija je protagonostica pariška slikarica Isabelle, razvedena majka koja napokon želi pronaći pravu ljubav, a glumi ju Juliette Binoche.

U programu je i film “Mizandristice”, koji prati “žensku oslobodilačku vojsku koja planira uvesti novi svjetski poredak sa ženama na čelu”. Autor je Bruce LaBruce iz Kanade, jedan od osnivača novog queer filma sredinom devedesetih godina, koji će biti i gost Motovuna. Gošća je znamenita poljska redateljica Agnieszka Holland, ovogodišnja dobitnica nagrade Maverick. Drugi selektor Jurica Pavičić u uvodniku tumači: “Ponosni smo što su gotovo polovicu filmova u našem programu režirale žene” te ističe da niti jedan od tih filmova nisu birali zbog političke korektnosti, nego zato što su dobri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:49