HIT-CRTIĆ U GRADU POD SRĐEM

Super Wingsi posjetili Dubrovnik. Jett doprema paket, naučio i hrvatski...

Gotovo ispod radara, zasjenjena velikim svjetskim hitovima, umalo je promaknula vijest da se Dubrovnik našao u još jednoj svjetskoj uspješnici - “Super Wingsima”.

Ova južnokorejsko-kinesko-američka animirana serija u 32. epizodi druge sezone obradila je upravo grad pod Srđem. Ukratko, “Super Wings” su zrakoplovi čija je misija dostavljati pakete diljem svijeta, a tu dostavu prate razne akcije spašavanja. Gotovo svaka epizoda snima se u različitoj zemlji, točnije gradu, čije su originalne vizure uklopljene u animaciju i vrlo vjerno prikazuju sam grad. U ovom, 32. nastavku koji je sredinom ovog tjedna emitiran na RTL Kockici, Sky šalje Jetta u Hrvatsku, točnije u Dubrovnik, grad okružen kamenim zidinama.

Naučio hrvatski

U njemu živi Ivan koji je naručio paket. Ivan ima psa Lunu, dalmatinera, s kojim rado vježba i izvode trikove. Željno iščekuje paket s opremom za vježbanje pasa, a tu će mu Jett rado pomoći. Uz to, Jett će upoznati Dubrovnik, vidjeti planinu Srđ te naučiti i nekoliko hrvatskih riječi.

Tako su se klinci diljem svijeta zahvaljujući tom crtanom serijalu uspjeli upoznati i s biserom hrvatskog Jadrana, a ta epizoda, nazvana u originalu na engleskom “Dalmatian Doggercise”, prvi put je vani emitirana u rujnu prošle godine. Serijal koji ima nominaciju i za International Emmy Kids Awards za programe namijenjene predškolcima s emitiranjem je počeo u jesen 2014. godine u Južnoj Koreji.

Njegov potencijal brzo je prepoznat pa “Super Wingse” danas produciraju tvrtke FunnyFlux Entertainment, Qianqi Animation i Little Airplane Productions. Svaka epizoda traje 12 minuta, a “Super Wingsi” su do sada preletjeli sve kontinente. Do sada je snimljeno 84 nastavka u dvije sezone, a u najavi je i treća. A da se Dubrovnik našao još jednom na ekranu, mnogi su doznali tek u utorak navečer vidjevši tu epizodu na našem televizijskom kanalu za djecu.

Doduše, pored HBO-ova hita “Igra prijestolja”, “Ratova zvijezda” i filma “Robin Hood:Origins”, možda to i nije neobično. Dubrovčani su sada u iščekivanju kada će se početi snimati 25. po redu film o agentu svih agenata Jamesu Bondu. Nedavno se pojavila i glasina da bi Dubrovnik ponovno mogao ugostiti i ekipu novog nastavka “Ratova zvijezda”. Tu tezu plasirao je bivši dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić na svom Facebook profilu.

Filmsko čudo

“Dubrovnik i dalje čini čuda u svjetskoj filmskoj industriji. David Benioff i DB Weiss, glavni producenti ‘Igre prijestolja’, bit će pisci scenarija i producenti potpuno novog serijala ‘Ratova zvijezda’, upravo je objavio Disney. Za turizam Dubrovnika odlična vijest koja ima snagu nadmašiti negativne komentare CNN-a, Suna i drugih svjetskih medija koji ne preporučuju dolazak u Dubrovnik ove sezone”, zaključio je Vlahušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:01