POHOD U AZIJU

SVJETSKI USPJEH 'OSLOBOĐENJA SKOPJA' Film Rade i Danila Šerbedžije prodan za distribuciju u Kini

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 22.03.2018. u 14:05

 

ZAGREB - Povijesna ratna drama "Oslobođenje Skoplja", nagrađivana hrvatska manjinska koprodukcija u režiji Rade i Danila Šerbedžije snimljena prema kultnoj drami Dušana Jovanovića, prodana je u Kinu gdje će je distribuirati tvrtka First Brave/Jushi.

 

Portal filmneweurope.com je izvijestio, a prenosi Hrvatski audiovizualni centar, za film je osim Kine zainteresirano i nekoliko zemalja jugoistočne Azije, među kojima su Tajvan, Singapur i Malezija.

 

Riječ je o filmskoj adaptaciji kazališne drame Dušana Jovanovića, u čijem je središtu propast obiteljske zajednice u okolnostima Drugog svjetskog rata.

 

Događaji se prikazuju iz perspektive desetogodišnjeg dječaka koji, dok mu se otac bori u partizanima, živi s majkom u gradu kojega su 1941. okupirali Nijemci i njihovi saveznici Bugari.

 

Ne bi li od nacista spasila člana obitelji majka se zapošljava kod njemačkog oficira i unatoč svemu s njime sve više zbližava.

 

Uz Radu Šerbedžiju u filmu glumi finski glumac Mikko Nousiainen, Lucija Šerbedžija, Silvija Stojanovska te David Todosovski.

 

Direktor fotografije je Dejan Dimevski, scenograf je Vanja Bartling, dizajn kostima potpisuje Željka Franulović, a dizajn maske Ana Bulajić Črček.

 

Za glazbu u filmu zaduženi su makedonski autor Vlatko Stefanovski i Finac Tuomas Kantelinen.

 

Film je snimljen u makedonsko–hrvatsko–finsko–britanskoj produkciji, hrvatski koproducenti su Lijeni film i MP Film Production, a financijski su ga poduprli Eurimages i Hrvatski audiovizualni centar.

 

Premijeru je imao na Pulskom filmskom festivalu 2016. , a iste je godine izabran kao makedonski kandidat za 89. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo