VELIKI USPJEH HRVATSKOG FILMA

'TAKVA SU PRAVILA' Sviličićev film u konkurenciji festivala u Veneciji!

"Bilo je pitanje dana kada će jedan hrvatski film ponovno ući u tako jaku konkurenciju poput one u Veneciji", komentirao je direktor Sarajevo film festivala Mirsad Purivatra

PULA - Dugometrani igrani film "Takva su pravila" redatelja Ognjena Sviličića u kojemu glavne uloge tumače Emir Hadžihafizbegović, Jasna Žalica, Hrvoje Vladisavljević i Ljubomir Bandović, ušao je u službeni natjecateljski program Horizonti festivala u Veneciji, objavljeno je to na današnjoj konferenciji za novinare u Festivalskom centru 61. pulskog filmskog festivala u Puli.

Riječ je o filmu nadahnutom istinitim događajima, a u središtu zbivanja je jedna obična zagrebačka obitelj u kojoj se roditelji približavaju mirovini i teško žive, dok je sin Tomo nezaposlen. Jednoga dana, bez ikakvog razloga, Tomu na cesti pretuče skupina, a roditelji Maja i Ivo uskoro će se naći pred najvećim izazovom u životu.

Redatelj i scenarist Ognjen Sviličić novinarima je rekao da film, makar se to očekivalo, ipak nije prijavljen za pulski festival zbog kandidature za program u Veneciji.

Producent filma Damir Teršak izrazio je zadovoljstvo što je film ušao u službeni natjecatelji program u Veneciji.

"Velika nam je čast da su nas pozvali na jedan od tri najuglednija festivala u Europi. Svake godine na festival se prijavi oko 1.500 filmova, a ove ih je godine ušlo četrdesetak pa je to, možemo slobodno reći velik uspjeh hrvatske kinematografije", ustvrdio je Terešak dodavši da će to biti prvi hrvatski film na venecijanskom festivalu od 1999. godine kada je Zrinko Ogresta predstavio film "Crvena prašina".

Glavni glumac u filmu Emir Hadžihafizbegović istaknuo je da mu je velika čast što ga je redatelj Ognjen Sviličić ponovno zvao nakon filma "Armin" s kojim su ostvarili veliki uspjeh na festivalima.

"Bila je dobra atmosfera tijekom snimanja, iako je teško glumiti u filmu u kojem gubite dijete. Teška je ta priča o maloljetničkom nasilju", poručio je Hadžihafizbegović.

Danas je najavljeno i da će hrvatski filmovi ući i u konkurenciju Busana, Montreala, Toronta i drugih svjetskih festivala, dok će na festivalu u Sarajevu biti čak deset hrvatskih filmova i koprodukcija. Stoga je direktor i osnivač Sarajevskog filmskog festivala Mirsad Purivatra kazao kako je to golem uspjeh hrvatske kinematografije i logičan slijed njezina razvoja.

"Bilo je pitanje dana kada će jedan hrvatski film ponovno ući u tako jaku konkurenciju poput one u Veneciji", poručio je Purivatra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:10