JESEN 2017.

TIN UJEVIĆ UDRUŽIO RTS I HRT Serija o životu velikog pjesnika prvi je zajednički projekt zagrebačke i beogradske televizije nakon rata

Serija će, kako je najavljeno, nastojati rasvjetliti lik Tina Ujevića kao pjesnika, ali i kao političkog aktivista u mladosti te pristašu hrvatsko-srbijanskog ujedinjenja, njegov buntovnički i boemski duh i kontradiktornost i osebujnost njegove ličnosti

BEOGRAD - Dokumentarno-igrana serija o hrvatskom pjesniku Tinu Ujeviću prvi je zajednički projekt Hrvatske Radio-televizije (HRT) i Radio-televizije Srbije (RTS), objavila je Radio-televizija Srbije.

Bit će to prvi zajednički projekt dviju televizijskih kuća nakon protokola o suradnji, potpisanog prošle godine, a snimanje serije, koje je započelo 2015. u Hrvatskoj bit će nastavljeno u svibnju u Beogradu, gdje je Tin živio skoro cijelo jedno desetljeće.

Serija će, kako navodi RTS, imati četiri epizode po 55 minuta i bit će emitirana u jesen 2017. u programu HRT-a i RTS-a.

"Ovo je prva takva suradnja nakon rata. Mislim da i jedna i druga strana očekuju dobar proizvod. Naravno da ćemo surađivati i dalje kao dva velika javna servisa...Ja se nadam da je početak rada na ovoj seriji zapravo veliki zalog za budućnost u suradnji naša dva servisa", istaknula je Jasmina Božinovski Živalj iz produkcijskog odjela HRT-a.





Serija " Tin Ujević "Zagreb 2015.

Posted by Grip Film on Monday, July 27, 2015




Glavni i odgovorni urednik Kulturno-umjetničkog programa RTS-a Nebojša Bradić zajednički je projekt ocijenio kao "jedan od važnijih koje RTS ima u narednom periodu".

"Dobar motiv je i suradnja sa HRT-om, koja će dati temelj tog projekta. Beogradska epizoda života Tina Ujevića je svakako nešto što zanima i publiku ovdje u Srbiji koliko i u Hrvatskoj, ali i sve one koje će djelo Tina Ujevića ponovo privući ka novom čitanju. Ovaj projekat je važan zato što ohrabruje i neke druge projekte kulturnog naslijeđa, bilo da se radi o osobi ili o epohi, o mestu o kojem govorimo ili vremenu kojeg se sjećamo, da ga kreativno oživljavamo i upućujemo publici", smatra Bradić.

Milan Pleština kao stari Tin

Serija će, kako je najavljeno, nastojati rasvjetliti lik Tina Ujevića kao pjesnika, ali i kao političkog aktivista u mladosti te pristašu hrvatsko-srbijanskog ujedinjenja, njegov buntovnički i boemski duh i kontradiktornost i osebujnost njegove ličnosti.

"Riječ je o kontradiktornoj ličnosti. S jedne strane - neka vrsta duhovnog askete, pristaša orijentalne filozofije. S druge strane - boem, u nekim fazama i alkoholičar, ali nikada u ovoj drugoj fazi nekakav hedonist", istaknuo je za RTS redatelj Davor Žmegač.

Tin Ujević živio je u rodnom Vrgorcu, u Imotskom, Makarskoj, Splitu, Zagrebu, Beogradu, Parizu, Sarajevu.

Lik mladog Tina povjeren je Igoru Kovaču, starog Tina glumit će Milan Pleština, a narator u seriji bit će Mislav Čavajda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:20