'LISINSKI'

Titula izdanja godine za blistavo restaurirani film

‘Lisinski’ Oktavijana Miletića i Branka Marjanovića prvi je hrvatski cjelovečernji film.

ZAGREB - Kamera pokazuje crkvu Svete Katarine na zagrebačkom Katarininu trgu ispred koje se okupljaju uzvanici. Uskoro počinje vjenčanje, a prepoznajemo i mladoženju, to je Branko Špoljar, glumac i pisac, zvijezda prvog hrvatskog cjelovečernjeg zvučnog filma “Lisinski”, snimljenog tijekom 1943. i dovršenog 1944. godine.

Muke za ustaše

“Filmić” od 8 minuta nema tona, ali je besprijekorno snimljen i montiran, što nije ni čudo s obzirom na to da su ga radili Špoljarovi kolege iz “Lisinskog”: nema amaterskog prigodničarstva, tek tu i tamo netko pogleda u objektiv kamere, a posebno su zabavni prizori sa svadbene proslave u domu Špoljarovih: prepoznajemo glumce Veljka Maričića i Viktora Beka, autore “Lisinskog” Oktavijana Miletića i Branka Marjanovića, kazališnog redatelja Branka Gavellu i dr.

Ovaj senzacionalni, dosad nikad prikazani dokumentarac tek je jedan od priloga na DVD-u “Lisinski” u produkciji Hrvatske kinoteke, koji bez ikakva pretjerivanja zaslužuje titulu izdanja godine. Sam film blistavo je restauriran i naknadno digitaliziran, što je počast koju su dosad dobila samo dva hrvatska filma, “Breza” i “Vuk samotnjak”. “Lisinski” je, inače, premijeru imao na Uskrs 1944. (blagdan se poklopio i s trećom godišnjicom NDH), ali ga poslije rata nismo mogli vidjeti sve do 1990., jer je smatran ustaškom kulturnom zaostavštinom, što je besmislica: ustaše su morale progutati dva nezgodna detalja u vezi s tim filmom.

Pomama gledatelja

Kao prvo, da se radnja odigrava u razdoblju proslavenskog ilirskog pokreta te da se protagonist, prvi hrvatski operni skladatelj Vatroslav Lisinski, zapravo zvao Ignac Fuchs i bio je podrijetlom Židov. Osim spomenutog “Vjenčanja u zagrebačkom kulturnom krugu”, na DVD-u su i dva ulomka iz žurnala Hrvatski slikopisni tjednik, koji pokazuju premijeru “Lisinskog” (poglavnik Pavelić joj nije prisustvovao), ali i pomamu gledatelja za autogramima glavnih glumaca.

Vidovitost filmaša

Restaurirano je i točno osam sekundi iz dokumentarca o snimanju “Lisinskog”, koji nikad nije pronađen u cijelosti. Ipak, znakovito je da su već tada naši filmaši znali što je “making of”.

DVD je napravljen po visokim standardima koje je uspostavio američki Criteron (u prilozima su originalne fotografije iz filma, prigodna knjižica i dokumentarac “Tamburica”, prikazivan na zagrebačkoj premijeri), no zasad ga možete nabaviti samo u Hrvatskoj kinoteci. Ako želite obradovati nekoga tko se još sjeća tog vremena, nećete pogriješiti: u pitanju je neprocjenjiv blagdanski poklon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:47