MEĐUNARODNA PREMIJERA

'TKO JE SMJESTIO KAKTUSIĆU?' Tajanstveni život strip crtača koji je 30-ih iz Osijeka došao u Beograd, gdje je 1944. strijeljan bez suđenja

Aleksandar Zograf
 press
 

Drugo izdanje Secret Arts Cinema bliži se kraju međunarodnom premijerom filma u kojem su autorski sudjelovali i hrvatski filmaši, dokumentarcem 'Tko je smjestio Kaktusiću?' koji spaja film, strip i animaciju.

Glavni je protagonist filma svjetski prepoznat kultni srpski strip crtač Aleksandar Zograf koji otkriva neobičan strip iz perioda Drugog svjetskog rata. Njegov je junak Kaktusić – mali kaktus zarobljen u tegli. Zaintrigiran tim pronalaskom, Zograf istražuje tajanstveni život autora Kaktusića – nedovoljno poznatog umjetnika Veljka Kockara. Riječ je o pothvatu kojim je Zograf saznao da crtež doslovce može biti važniji od života.

Veljko Kockar je bio mladi umjetnik koji se služio svojim crtačkim talentom i stripovskim umijećem u pogrešno vrijeme i na pogrešnom mjestu.

Veljko Kockar je iz rodnog Osijeka došao u Beograd krajem 30-ih i počeo objavljivati stripove u časopisima. Njegovo ime objavljeno je na popisu strijeljanih 28. studenog 1944. godine, pod optužbom da je "agent Gestapoa" i da je "širio laži i klevete protiv Narodnooslobodilačkog pokreta". Imao je 24 godine kad su ga nakon oslobođenja pokupili na ulici i strijeljali bez suđenja.

Tko je smjestio Kaktusiću redatelja Đorđa Markovića hrvatska je manjinska koprodukcija Nukleus Filma podržana od strane Kreativne Europe.

Film “Tko je smjestio Kaktusiću?” na Secret Arts Cinema ima ekskluzivnu hrvatsku premijeru - u svakom gradu samo jedno prikazivanje! Prvo će ga imati priliku pogledati zagrebačka publika 7. studenog u Kaptol Boutique Cinema, potom riječka 19. studenog u Art-kinu Croatia, a onda i splitska 5. prosinca u Kinoteci Zlatna vrata.

Secret Arts Cinema je filmski tematski program u produkciji udruge Pari Pikule, koji se održava od 15. listopada do 5. prosinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:49