LISTA NAJGORIH FILMOVA

Tko pogleda 'Devet života', vrlo lako može zamrziti mačke

Prošlu smo godinu ispratili s mnoštvom lista, ali jednu smo vam uskratili – listu najgorih filmova na domaćem kino repertoaru.

S razlogom, ne kaže se uzalud koliko kritičara, toliko i sudova što je loš a što dobar film, no poznati web portal www.metacritic.com tome je doskočio na vrlo jednostavan način, naprosto je poredao 25 filmova koji su lani dobili najgore ocjene od strane američkih i britanskih kritičara. Njihov smo odabir donekle skratili, jer neki od tih filmova uopće nisu ni stigli do naših kina, sasječeni su na vrijeme uoči premijere, međutim, nekima to uopće nije smetalo da se nađu na jednoj drugoj listi, listi najgledanijih i tako potvrdili tezu da ima hitova koji su otporni na udare kritičara.

Sumrak praznika

Najgori film u 2016. na rang listi Metacritica je fantastična komedija “Devet života” u kojoj se biznismen Kevin Spacey pretvara u mačka i nauči da se bolje odnosi prema svojoj obitelji. Dobio je mizernih 11 od mogućih 100 bodova, znači čistu jedinicu, a Rolling Stone je komentirao da bi svakog ljubitelja maca pretvorio u čistu suprotnost, njihova mrzitelja. Režirao ga je Barry Sonnenfeld, nekoć velika faca u Hollywoodu, potpisao je hit serijale “Obitelj Addams” i “Ljudi u crnom” i još koješta, no posljednjih godina jedva da što radi. “Devet života” nije ni pokrio troškove produkcije, u nas je stigao jer mu je distributer EuropaCorp Luca Bessona, koji u hrvatske multiplekse plasira i puno goru robu, skupio je 15 tisuća gledatelja što nije tako grozno i još je na repertoaru. Mazohisti mogu provjeriti jesu li kritičari bili u pravu.

Lani nas je napustio Garry Marshall, redatelj “Zgodne žene” i “Odbjegle nevjeste”, koji je 2010. smislio zastrašujuću formulu: od “Dana zaljubljenih” radi samo mozaičke filmove o praznicima koje nakrca holivudskim zvijezdama i stereotipnim zapletima. “Majčin dan” ocijenjen je kao slijepa ulica tog trenda, a svojim je producentima donio samo gubitke, usprkos glumačkoj postavi u kojoj su, među ostalima, Jennifer Aniston, Julia Roberts i Kate Hudson. Film je u našim kinima prošao nešto bolje od “Devet života”, vidjelo ga je nešto preko 18 tisuća gledatelja, previše za takvu splačinu.

Čvrsta jedinica

Trećeplasirani “Djedica pušten s lanca” dobio je jednako lošu ocjenu kao i “Majčin dan”, 18 od 100 bodova, što znači da smo još uvijek u području čvrste jedinice, no ovdje je slučaj nešto zapetljaniji. Film je koštao 11 milijuna dolara i zaradio 99 milijuna, bio je vrlo profitabilan, a u našim je kinima skupio skoro 100 tisuća gledatelja, i to bez osobite reklame. Mamac je bio Robert De Niro koji izigrava čilog djedicu i nakon smrti supruge srlja samo u poroke, a asistira mu Zac Effron, miljenik mlađe publike, koji je čak zgrožen djedovim ponašanjem. Redatelj Dan Mazer nekoć je surađivao sa Sachom Baronom Cohenom, što objašnjava poplavu vulgarnosti, protiv koje gledatelji nisu imali ništa. Film baš nije tako grozan, svakako je zabavniji od “Majčinog dana”, tek da se zna da nisu svi kritičari tako strogi.

Blockbuster “Bogovi Egipta” skupio je samo 25 od 100 bodova, a našao se i na jednoj drugoj listi, najvećih financijskih promašaja, koštao je 140 milijuna dolara a zaradio 150 bruto. Da biste te brojke razumjeli, morate znati da u prvu nisu uključeni marketinški troškovi, koji iznose bar trećinu ukupnog budžeta, a da drugu morate prepoloviti, jer toliki iznos pripadne prikazivačima. Ukratko, katastrofa. Vizualno atraktivan, ali poprilično nerazumljiv mitološki spektakl imao je i zagovornika među kritičarima (istina, jako malo), jer je redatelj Alex Proyas potpisao kultna ostvarenja “Vrana” i “Grad tame”.

“Pad Londona”, nastavak akcijskog rollercoastera “Pad Olimpa”, ima 28 od 100 bodova, film je zbilja plošan i slab, ali je dostatno zaradio da u produkciju uskoro krene i treće izdanje serijala: glavni glumac Gerard Butler (igrao je i “Bogovima Egipta”) ponovno će figurirati i kao producent. Film su napadali da eksploatira terorizam, unatoč tome što je njegov redatelj Babak Najafi iranskog podrijetla. Jednako mizeran broj bodova skupio je i “Pedeset nijansi crne”, parodija na “Pedeset nijansi sive”, Marlon Wayans pribjegao je modelu koji je prakticirao u serijalu “Mrak film”, no bruto zarada je bila neusporedivo skromnija. Srećom, ni film nije puno koštao.

Sudbina Ledenog doba

Prva filmska adaptacija video igre “Warcraft” dobila je 32 od 100 bodova, i osrednje prošla na angloameričkom tržištu, no srećom tamo se više ne odlučuje je li neki film hit ili ne. U Kini je zaradila 220 milijuna dolara bruto, više od polovice svog ukupnog utrška i opravdala budžet od 160 milijuna dolara. Film bi prije zavrijedio trojku, ali to ionako nije važno, jer je nastavak u pripremi. Istu ocjenu dobio je i “Dan nezavisnosti: Nova prijetnja”, a i u sličnoj je situaciji: skupi film (165 milijuna dolara) ipak je uspio ostvariti nešto malo profita, pa je “trojka” u pripremi za 2018. Ovaj put kritičari nisu pretjerivali, to je dosad najslabiji film njemačkog hitmejkera Rolanda Emmericha.

Listu deset najgorih zaokružuju “Ledeno doba: Veliki udar” i “Alice iza ogledala”, svaki sa 34 od 100 bodova. Potonji je čisti gubitaš, Disney je na njemu morao otpisati između 50 i 80 milijuna dolara, Johnny Depp učvrstio je poziciju najpreplaćenije holivudske zvijezde, a kritike su opravdano loše. “Ledeno doba”? Treba shvatiti povike da je serijal zaslužio da ga privedu kraju, naposljetku i zarada je manja nego na prethodnim filmovima, no da nije sedmih “Ratova zvijezda”, u nas bi to bio hit godine. Možda ćemo se još nagledati novih izdanja “Ledenog doba”, pa bez obzira što kritičari o njima mislili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:10