'SPOTLIGHT'

'TO NIJE ANTIKATOLIČKI FILM' Dopisnik Jutarnjeg iz Rima javlja kako Vatikan gleda na Oscarom nagrađen film o pedofiliji među klerom

List koji obično izražava stavove Svete Stolice, hvali 'Spotlight' zato što se postavio na stranu žrtava

Vatikanski dnevnik Osservatore Romano pozitivno je ocijenio Spotlight ( Reflektor), koji je u nedjelju dobio nagrade američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti (AMPAS) Oscar za najbolji film proizveden u 2015, te za najbolji scenarij. "To nije antikatolički film", odlučno komentira vatikanski list u članku na naslovnoj stranici koji je napisala povjesničarka Lucetta Scaraffia, "jer uspijeva razglasiti užas i duboku bol vjernikâ suočenih s otkrivanjem te užasne zbilje", naime pedofilije u redovima katoličkog klera.

Naslovni "junak" je novinarski istraživački tim kojemu je dnevnik Boston Globe povjerio istraživanje spolnog napastovanja djece sa strane svećenika u katoličkoj Bostonskoj nadbiskupiji. Za svoj rad tim Spotlight je 2003 dobio novinarsku Pulitzerovu nagradu za javnu službu. Kardinal Bernard Francis Law bio je prisiljen odreći se dužnosti bostonskog nadbiskupa jer je zataškavao užasne pedofilske skandale u svojoj arhidijecezi (jedan od svećenika je optužen za silovanje oko 130 djece dok ga je Law selio iz jedne u drugu župu, umjesto da ga prijavi vlastima ili barem isključi iz svećeničkih redova), pa ga je sv. Ivan Pavao II postavio za arhiprezbitera papinske bazilike Sv. Marije Velike. Nadbiskupija je gotovo bankrotirala jer je za više od 500 utvrđenih žrtava pedofilskog silovanja isplatila 85 milijuna dolara odštete.

Redatelj i koscenarist Tom McCarthy i drugi koscenarist Josh Singer film su zasnovali kao biografsku dramu, prateći rad tima i njegov sukob s pravnim zastupnikom Bostonske nadbiskupije.

Osservatore Romano, koji obično izražava stavove Svete Stolice, pohvalio je film zato što se postavio na stranu žrtava. "Podatak da je s ceremonije dodjele Oscara upućen apel papi Frani da se bori protiv te nevolje treba biti viđen kao pozitivan znak: još postoji povjerenje u instituciju, postoji povjerenje u Papu koji nastavlja čišćenje koje je započeo njegov prethodnik dok je još bio kardinal. Još ima vjere u vjeru kojoj je na srcu obrana žrtava i zaštita nevinih", tumači vatikanski dnevnik. On se, doduše, žali što nije prikazana "duga i uporna bitka koju je Joseph Ratzinger, kao prefekt Kongregacije za nauk vjere i zatim kao papa, vodio protiv pedofilije u Crkvi. Ali ne može se sve reći u jednom filmu, a poteškoće s kojima se susreo Ratzinger samo potvrđuju osnovnu tezu filma, naime da crkvena institucija prečesto nije znala dovoljno odlučno reagirati na te zločine."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:06