DOKUMENTARAC

TRANZICIJSKA PRIČA Film 'U braku sa švicarcem' u Wiesbadenu i Beogradu

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 04.03.2014. u 15:16

Organizatori goEast Film Festivala u njemačkom Wiesbadenu ocijenili su da se Oremovićev film jako dobro uklapa u ovogodišnju temu transformacijskih procesa od socijalizma u komunizam

ZAGREB - Dokumentarni film Arsena Oremovića "U braku sa švicarcem", priča o žrtvama kredita u švicarskim francima u Hrvatskoj, uvršten je u programe međunarodnih filmskih festivala, izvijestio je danas Interfilm, u čijoj je produkciji snimljen.

Organizatori goEast Film Festivala u njemačkom Wiesbadenu, koji će se održati od 9. do 15. travnja, ocijenili su da je Oremovićev film "vrlo predan, ponekad zabavan i ponekad tužan film", te dodali da se jako dobro uklapa u ovogodišnju temu transformacijskih procesa od socijalizma u komunizam u postsovjetskim i istočnoeuropskim zemljama nakon 1989. godine.

Prije toga "U braku sa švicarcem" bit će prikazan na 61. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkog filma koji se održava od 2. do 6. travnja. i to u selekciji "Vrelo: Umjetnost kao terapija".

Film govori o problemu na nekoliko razina, opisuje ga kroz sudbine žrtava kredita iz Zagreba, Pule, Vukovara, Rijeke, Osijeka, Velikog Trgovišća koje proživljavaju najteže životne trenutke, od raspada obitelji do smrtnih slučajeva te kroz objašnjenja stručnjaka o financijskim, pravnim, političkim i povijesno-sociološkim aspektima problema.

Postavlja se i pitanje kako to da reakcija 120 tisuća prevarenih ljudi od osjećaja bespomoćnosti ne prerasta u konkretnija izražavanja bunta, kao i suštinsko pitanje jesu li pojmovi "zakon" i "red" takve demokracije samo fini načini kojima sustav kamuflira svoj prevarantski karakter.

"U braku sa švicarcem" dosad je osvojio nagradu za ljudska prava na festivalu u Sarajevu i Grand Prix za najbolji dokumentarni film na festivalu u Vukovaru.

Izdvajamo