FILMSKI FESTIVAL

U Sarajevo dolaze Isabelle Huppert, Paweł Pawlikowski i Gonzáles Iñárritu

Isabelle Huppert
 REUTERS
Slavna francuska glumica dobitnica je počasnog Srca Sarajeva, poljski gost ima retrospektivu, a trostruki meksički oskarovac održat će masterclass

Sarajevo film festival slavi 25. obljetnicu, a u tom povodu organizatori su se pobrinuli za impresivnu listu gostiju, a predvodi ih američko-meksički redatelj Alejandro Gonzáles Iñárritu, dvostruki dobitnik Oscara za režiju, za filmove “Birdman” i “Povratnik”, i još jednog za scenarij (opet “Birdman”): on će održati masterclass na kojem će posve sigurno vladati poprilična gužva.

Dvije palme

Počasno Srce Sarajeva dobit će slavna francuska glumica Isabelle Huppert, koja je svojedobno radila s Claudeom Chabrolom (“Izvršenje”, “Ženska posla”, “Hvala za čokoladu”) i Jean-Lucom Godardom (“Spašavaj se tko može”, “Pasija”), dobila je dvije Zlatne palme u Cannesu, za Chabrolovu “Violette Nozière” i “Profesoricu glasovira” Michaela Hanekea, a zadnjih godina posebno impresivnu ulogu ostvarila je u trileru Paula Verhoevena “Ona”, za koju je nominirana za Oscara. I nju će biti zanimljivo vidjetu uživo.

Hvaljeni meksički glumac Gael Garcia Bernal također je među istaknutim gostima, još pamtimo njegove probojne filmove “Pasja ljubav” i “I tvoju mamu također”, a u novije vrijeme najveći su mu uspjesi čileanska politička drama “Ne” Pabla Larraina i Amazonova serija “Mozart u džungli” za koju je dobio Zlatni globus. Okušava se i kao redatelj, i to vrlo zapaženo.

Nije to sve, tamo će se zateći i meksički scenograf Eugenio Caballero, dobitnik Oscara za impresivan posao obavljen u “Panovom labirintu” Guillerma de Tora, kao i tuniski direktor fotografije Sofian El Fani, koga pamtimo po sjajnom “Adelinom životu”, a na festivalu će predstaviti svoj novi film “To mora biti raj” (specijalna nagrada žirija u Cannesu) u prisustvu redatelja, Palestinca Elie Suleimana.

Sotonski tango

Uliks Fehmiu kao producent i njegova supruga i glavna glumica Snežana Bogdanović promovirat će svoj hvaljeni film “Šavovi”, već prikazan na našim ljetnim festivalima, a vidjeli smo i dio atrakcija koje SFF najavljuje za široku publiku kao što su “Bilo jednom u Hollywoodu”, kanski pobjednik “Parazit” te Almodovarov “Tuga i slava” za koji je Antonio Banderas dobio Zlatnu palmu.

Retrospektiva je posvećena poljsko-britanskom filmašu Pawełu Pawlikowskom (“Hladni rat”, “Ida”), čiji je opus u nas poprilično poznat zahvaljujući Motovun film festivalu, gdje je on dobio Zlatni propeler za svoj prvi poznatiji film “Posljednje odmorište”.

Vidjet ćemo i njegov ratni dokumentarac “Srpske freske”, za koji je Lazar Stojanović tvrdio da je na njemu trebao biti potpisan kao koredatelj, no kako je on u međuvremenu umro, bolje se u to ne petljati.

Posebna je poslastica specijalna projekcija kultnog crno-bijelog filma Béle Tarra “Sotonski tango”, koji bi se isplatilo ponovno pogledati, unatoč tome što traje sedam i pol sati, jer je nova kopija napravljena u 4K verziji.

Teško je prognozirati kakvi su filmovi u natjecateljskom regionalnom programu, budući da ih se većina ovdje prvi put prikazuje, uglavnom su to rumunjske, bugarske, turske, albanske i bosanske produkcije, a poznatiji redatelji koji su ih potpisali su Catalin Mitulescu, Stephan Komandarev i Ines Tanović.

Poslije možda naprave lijepu karijeru na međunarodnim festivalima, ali nas možda i u potpunosti mimoiđu.

I SFF je uveo najave televizijskih serija, prikazuje po dvije dosad još neprikazane epizode, odabrao je dvije srpske serije (možda malo previše), od koji je prva posve friški urbani triler “Grupa”, njime dominiraju policija, kriminalci i tinejdžeri, dok je druga retro triler “Senke na Balkanom” Dragana Bjelogrlića.

Producentska meka

Oni kojima se dopala prva sezona, bit će zainteresirani, no bilo je i nezadovoljnih, pa će je ti vjerojatno zaobići.

SFF je posebno zanimljiv mladim filmašima, jer se tamo prikazuje velik broj kratkih igranih i dokumentarnih, te studentskih filmova. Njihovi autori će na festivalu ovakvog tipa možda upoznati utjecajnog producenta, koji će im pomoći s narednim, ambicioznijim projektima. Za tu svrhu Sarajevo je već godinama bio svojevrsna meka, najbolja u regiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:16