SLAVNI IMIGRANT U AMERICI

'U STALNOM SAM IZGNANSTVU IZ VLASTITE ZEMLJE' Meksikanac Guillermo del Toro dobio zvijezdu na holivudskoj Stazi slavnih

Guillermo del Toro
 REUTERS
 

Meksički redatelj Guillermo del Toro u utorak je dobio zvijezdu na čuvenoj Stazi slavnih u Los Angelesu, a prigodu je iskoristio da pozove sve imigrante da ne ustuknu pred strahom nakon smrtonosne pucnjave u Sjedinjenim Državama.

Guillermo, nagrađen 2018. godine dvama Oskarima za film "Oblik vode", sklon je snimanju horora te poznat po neobičnim fantastičnim likovima i zlim čudovištima, premda je u stvarnom životu, ako je vjerovati onima koji ga dobro poznaju, vesele naravi i tople ćudi.

Mexican director Guillermo del Toro, singer Lana del Rey and Director J.J. Abrams pose during a ceremony to honor del Toro with a star on the Hollywood Walk of Fame in Los Angeles, California, U.S., August 6, 2019. REUTERS/Mario Anzuoni
REUTERS
Lana Del Rey, Guillermo del Toro i J. J. Abrams

U utorak je, dobivajući svoju zvijezdu na Stazi slavnih, govorio o strahu koji neki koriste da bi podijelili naciju i "poručili nam kako smo međusobno različiti te da ne bismo smjeli vjerovati jedni drugima".

- No te podjele čiste su izmišljotine - rekao je del Toro, aludirajući na ubojstvo koje se prošli vikend dogodilo u teksaškom El Pasu.

- Kad mi ljudi kažu da živim u svojem imaginarnom svijetu, odgovaram im da u njemu ne živim ja, nego političari, kler..., ni u kojem slučaju ja - izjavio je.

Mexican director Guillermo del Toro looks at his star after it was unveiled on the Hollywood Walk of Fame in Los Angeles, California, U.S., August 6, 2019. REUTERS/Mario Anzuoni
REUTERS
Guillermo del Toro

- Ne vjerujte lažima koje govore o nama, vjerujte pričama koje nosite u sebi i vjerujte u to da svi zajedno možemo promijeniti stvari - rekao je del Toro, redatelj koji je iz Meksika otišao 1998. godine kad mu je otet otac. Otmičari su tražili otkupninu u iznosu od milijun dolara koju je redatelj uspio prikupiti uz pomoć prijatelja i kolege Jamesa Camerona. Od tad živi u Los Angelesu.

Svojedobno je u intervjuu za časopis Time o otmici oca rekao: "Svaki dan, svaki tjedan dogodi se nešto što me podsjeti da sam u stalnom izgnanstvu iz vlastite zemlje".

Redatelj del Torro producira većinu svojih filmova. Godine 2008. osnovao je producentsku kuću Cha Cha Cha Films sa sunarodnjacima, prijateljima i poznatim redateljima Alfonsom Cuaronom te Alejandrom Gonzálezom Iñárrituom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:05