IZGUBIO BITKU S RAKOM

Umro animator Zeke Rogera

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 18.08.2019. u 13:30

File photo dated 21/11/98 of Diana, Princess of Wales meeting cartoon star Roger Rabbit and his co-star British actor Bob Hoskins from the film Roger Rabbit, as the acclaimed animator of the hit film, Richard Williams, who also worked on the Pink Panther, has died., Image: 465861747, License: Rights-managed, Restrictions: FILE PHOTO, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Press Association
Profimedia, Press Association

Richard Williams, Oscarom nagrađeni animator hit filma "Tko je smjestio Zeki Rogeru?", umro je u dobi od 88 godina, prenosi u nedjelju BBC.

Williams je umro u petak u svojem domu u Bristolu od raka, objavila je njegova obitelj. Williams je osvojio dva Oscara i nagradu Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti (Bafta) za svoj rad direktora animacije na toj komediji iz 1988., spoju igranog i animiranog filma, koju je režirao Robert Zemeckis.

Glavnu ulogu tumačio je Bob Hoskins koji je glumio privatnog detektiva Eddija Valianta koji istražuje ubojstvo u koje je navodno umiješan Zeko Roger. Film je postigao velik uspjeh kod kritičara i publike i pridonio Disneyjevoj renesansi.

Williams, dobitnik tri Oscara i tri nagrade Bafte, radio je i na dva filma o Pink Pantheru te na filmu "Casino Royale" iz serijala o Jamesu Bondu.

Rođen je u Torontu, a u Britaniju se preselio 1950-ih. Imao je šestero djece.

Njegov prvi film "Mali otok" u kinima se počeo prikazivati 1958. i dobio je nagradu Bafte, a svoj prvi Oscar osvojio je 1971. za animiranu adaptaciju Dickensove "Božićne pjesme".

Kazao je da je "Snjeguljica" koju je gledao s pet godina imala velik utjecaj na njega.

- Uvijek sam kao dijete želio doći u Disney. Bio sam pametan mališan pa sam uzeo svoje crteže i na kraju sam upao - rekao je za BBC 2008.

- Napravili su priču o meni i bio sam ondje dva dana, pa možete zamisliti kako je to bilo za jedno dijete.

Potom su mu savjetovali da nauči dobro crtati, no interes za animaciju izgubio je sve do svoje 23. godine kada se posvetio umjetnosti. Animaciji se vratio jer su se "njegove slike pokušavale kretati", rekao je.

Animacijom i pisanjem bavio se sve do svoje smrti.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo