ODLAZAK VELIKANA

UMRO DRAGAN NIKOLIĆ Legendarni srpski glumac preminuo je u 73. godini života u Beogradu nakon duge i teške bolesti

 Nina Djurdjevic/Cropix

Jutros je u Beogradu umro legendarni glumac Dragan Nikolić, javljaju srpski mediji.

Preminuo je u 73. godini života nakon duge i teške bolesti.

Jedan od najpoznatijih glumaca Srbije i bivše Jugoslavije rođen je 20. kolovoza 1943. u Beogradu gdje je završio Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju na kojoj je sa svojih 17 godina bio najmlađi student.

Filmsku karijeru počeo je 1964. godine manjom ulogom u filmu 'Pravo stanje stvari'. No prvu značajniju glavnu ulogu ostvario je ulogom u filmu 'Kad budem mrtav i beo' (1967) Živojina Pavlovića, za koju je (uz onu u filmu 'Tri sata za ljubav' F. Hadžića) nagrađen diplomom na Filmskom festivalu u Puli 1968. godine.

Kako piše njegovo matično kazalište, Atelje 212, 'Dragan Nikolić je glumac bez koga se, poslije više od stotinu briljantno odigranih uloga, u kojima je pokazao da u njegovom izražajnom registru ima mjesta i za neznane nacionalne junake, romantične zavodnike s građanskim ili polugrađanskim pedigreom, likove sa sumnjivog vrha i nesumnjivog društvenog dna - ne može ni zamisliti domaća filmska i kazališna umjetnost'. Nikolić je već prvom ulogom najavio svoje buduće glumačke karaktere sanjara, vječnih gubitnika, šarmera, dečka iz susjedstva...

Tijekom svoje bogate karijere snimio je više od 120 filmova i TV serija.

Spomenimo samo neke: 'Bube u glavi' (M. Radivojević, 1970), 'Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji' (B. Čengić, 1971), 'Mlad i zdrav kao ruža' (J. Jovanović, 1971), 'Kičma' (V. Gilić, 1975), 'Nacionalna klasa' (G. Marković, 1979, Car Konstantin), 'Ko to tamo peva' (S. Šijan, 1980), 'Banović Strahinja' (V. Mimica, 1981), gdje je za ulogu Alije nagrađen Zlatnom arenom u Puli, 'Sezona mira u Parizu' (P. Golubović, 1981), 'Nešto između' (S. Karanović, 1983), 'Balkan ekspres' (B. Baletić, 1983), 'Obećana zemlja' (V. Bulajić, 1986), 'Poslednji krug u Monci' (A. Bošković, 1989) i brojni drugi.

Veliku popularnost kod mlađe publike donio mu je lik Prleta iz serija i filmova 'Otpisani' (1974) i 'Povratak otpisanih' (1976), redatelja Aleksandra Đorđevića.

Isječak iz filma 'Povratak otpisanih':

Glumačko sazrijevanje donosi mu 1985. godine Oktobarsku nagradu Grada Beograda za 'kreativnu sposobnost da uzbudljivo predoči lik velikog psihološkog raspona' (uloga nasilnika Gare u filmu 'Život je lijep' B. Draškovića).

Kao stalni član ansambla Pozorišta Atelje 212, u kojem je od 1969. godine, ostvario je preko dvadeset uloga i vrlo uspješnu kazališnu karijeru. Spopmenimo samo neke Nikolićeve uloge - glumio je Bergera u 'Kosi', Jacka Trbosjeka u 'Lulu', Toma Paynea u istoimenoj predstavi, Đenku Đavo u 'Maratonci trče počasni krug', Gavrila Vukotića u 'Sveti Georgije ubiva aždahu' te niz drugih. Bio je član i Beogradskog dramskog pozorišta. Tijekom 1982. i 1983. godine igrao je u pariškom Theatre de la Villu glavne uloge u predstavama 'Na dnu' Maksima Gorkog u režiji rumunjskog redatelja L. Pintiliea i u predstavi 'Majstor i Margarita' u režiji M. Serbana.

Dragan Nikolić je bio u dugogodišnjem sretnom braku s glumicom Milenom Dravić s kojom je svojevremeno vodio i vrlo gledanu emisiju 'Obraz uz obraz'.

Na snimanju te emisije ranih sedamdesetih godina su se i upoznali te bili nerazdvojni sve do samoga kraja.

Pogledajte uvodnu špicu emisije:

Također, Nikolić je od 2011. do 2013. godine bio je voditelj srpske verzije popularnog TV kviza 'Milijunaš'.

Godine 2000. primio je je nagradu za životno djelo 'Pavle Vuisić'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 20:43