'ALFA'

UNA GUNJAK OSVOJILA 50.000 EURA U TORINU Žiri dao potporu mladoj redateljici za dovršetak njenog prvog dugometražnog filma

Ovogodišnju produkcijsku potporu Torino Film Laba, koji podupire prve i druge filmove mladih redatelja, dobila je Una Gunjak za svoj prvi dugometražni igrani film Alfa, koji nastaje u koprodukciji Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Francuske i Italije.

Deseto izdanje Torino Film Lab Meetinga održalo se 24. i 25. studenog u sklopu Filmskog festivala u Torinu i okupio je više od 300 filmaša iz cijelog svijet, te je predstavljeno 12 projekata u završnim fazama razvoja, javlja HAVC.

Una Gunjak za svoj višestruko nagrađivani kratkometražni prvijenac 'Kokoška' u njemačko-hrvatskoj koprodukciji, među ostalim, dobila je i Europsku filmsku nagradu za najbolji kratkometražni film 2014. godine. Alfu je počela razvijati 2015. godine na rezidenciji Cinéfondation, a projekt je podržan i od strane Deska Kreativne Europe – Potprograma MEDIA te Filmskog fonda Sarajevo grad filma.

Una Gunjak je 2008. diplomirala filmske studije pri Sveučilištu u Torinu, a 2010. magistrirala je montažu na prestižnoj National Film and Television School u Londonu gdje trenutno živi i radi kao montažerka i redateljica igranih i dokumentarnih filmova te reklama.

Svrha produkcijske nagrade Torino Film Lab Meetinga koju dodjeljuje međunarodni žiri je potpora završavanju filma, a novčana nagrada od 50.000 eura dodjeljuje se nakon ocjenjivanja scenarija, budžeta, financijskog i produkcijskog plana i javnog prezentiranja projekta, kako javljaju iz HAVC-a. Žiri se također osobno sastaje s redateljem i producentom filma. Mijenja se svake godine, a ovogodišnji članovi bili su Laura Milani (predsjednica žirija, Italija), ravnateljica Nacionalnog muzeja kina u Torinu (Museo Nazionale del Cinema); redatelj Karim Aïnouz (Brazil); filmašica i umjetnica Tala Hadid (Maroko/Irak); redateljica i scenaristica Anna Rose Holmer (SAD) te producent Georges Schoucair (Libanon).

Uz Alfu, druga ravnopravna nagrada u iznosu od 50.000 eura otišla je filmu 'Sole' (Italija, Francuska, Poljska) u režiji Carla Sironija.

U modulu ScriptLab u Torinu je sudjelovao i projekt 'Črna mati zemla', adaptacija romana Kristiana Novaka koja nastaje u produkciji Antitalenta iz Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:38