SJAJNE VIJESTI

VELIKI MARTIN SCORSESE PRODUCIRAT ĆE 'MURINU', FILM MLADE DUBROVKINJE 'Kad vas blagoslovom pospe onaj koji to ne mora, to je najveće priznanje'

 REUTERS / Jutarnji

Nakon Ridleyja Scotta, u Hrvatsku stiže s projektom i drugi filmski velikan - Martin Scorsese. Priča je gotovo filmska, i upravo se odvija na Filmskom festivalu u Cannesu, gdje je 33-godišnja redateljica Antoneta Alamat Kusijanović, za koju je u Hrvatskoj tek rijetko tko čuo, doznala da će njezin debitantski igrani film “Murina” kofinancirati i koproducirati producentske kuće Sikelia Prods. Martina Scorsesea i RT Features Rodriga Teixeire.

U produkciji i financiranju filma mlade Dubrovčanke sudjeluju i kuća Spiritus Movens Zdenke Gold te Antitalent Danijela Peka, a “Murina” bi se trebala početi snimati u svibnju iduće godine na lokacijama na jadranskoj obali, a novčano, barem se tako očekuje, poduprijet će ga i HAVC.

- Sretna sam, višegodišnji rad se isplatio! - uzbuđena je, naravno, bila zbog ovog nevjerojatnog raspleta situacije Kusijanić, čiju su nam izjavu prenijeli iz Cannesa. Kusijanović je inače magistrirala filmsku umjetnost na sveučilištu Columbia u New Yorku.

Bila joj je to prilika i za druženje s redateljskim velikanom, ocem kultnog “Taksista”, “Dobrih momaka” i “Razjarenog bika”, s kojim se i osobno sada susrela. Svi su, naravno, oduševljeni, od nje pa do naših domaćih producenata koji s Kusijanović rade na ovom projektu.

Psihološka drama

- Dugo smo kuhali, radili i razvijali “Murinu” i došli smo do ovog izvrsnog rezultata. Svi smo vrlo sretni, no ovo je tek početak, pred nama je još mnogo posla. Vjerujem u Antonetu i tim koji smo okupili oko filma te se nadam da ćemo ispuniti sva očekivanja - izjavila je glavna producentica Zdenka Gold.

Da “Murina” sluti na dobro bilo je jasno već kada je Kusijanović kao prva Hrvatica primljena u cannesku rezidenciju Cinéfondation, što joj je omogućilo da nekoliko mjeseci radi na razvoju svog prvog dugometražnog filma. “Murina” je obiteljska psihološka drama o Juliji, tinejdžerki koja odluči maknuti se od svog strogog oca, koji je cijelo vrijeme želi držati pod kontrolom. U svom mladenačkom buntu odlazi s očevim bogatim prijateljem, inače strancem, na jedrenje, i uslijedi vikend prepun senzualnosti, ali i nasilja...

Nastavak priče “Murina” je zapravo nastavak redateljičinog kratkog filma “U plavetnilo” ovjenčanog nagradama, a radnja se zbiva tijekom četiri dana na jednom hrvatskom otoku. Glavnu ulogu imat će Gracija Filipović, koja je glumila i u redateljičinom kratkom filmu.

- Svaka filmska zajednica navikla je hvaliti samu sebe. No, kad vas profesionalnim blagoslovom pospe onaj koji to ne mora, to je onda najveće priznanje. Imati Martina Scorsesea u našoj filmografiji, baštiniti njegov talent, kako bi se odnjegovao onaj novi, Antonetin, ponovno pokazuje da hrvatski film ima najveće uspjehe ako, da parafraziram maestra Scorsesea, iza sebe ima “Doba nevinosti”, a čuva se “Vuka s Wall Streeta” - izjavio je Daniel Rafaelić, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:43