POTVRDILA ZVJEZDANI STATUS

VELIKI POVRATAK DAENERYS TARGARYEN Majka Zmajeva napokon zasjala i kao prvoklasna filmska glumica

U digitalne videoteke stigao film u kojem je prvi put nakon GOT-a potvrdila svoj zvjezdani status

Zahvaljujući liku Daenerys Targaryen iz TV serije “Igre prijestolja”, britanska glumica Emilia Clarke postala je tijekom protekle dekade nenadmašna generacijska zvijezda. Bjelokosa princeza iz “Game of Thrones” pretvorila se u identifikacijsku figuru suvremenih tinejdžerica. Princezino lice viđa na školskim pernicama, mail-profilima i djevojačkim posterima. A to lice je lice glumice - Emilie Clarke.

Začudo, karijera britanske glumice nije nakon GOT krenula onako uzlazno kako bi se moglo očekivati. Odigrala je par epizodnih uloga u velespektaklima i par glavnih uloga u manjim filmovima, nerijetko romantičnim komedijama. Ni jedna od tih uloga - međutim - nije pravdala famu oko Majke Zmajeva. Kad bi se Clarke i pojavila na velikom ekranu, gledatelji su često s nevjericom gledali njeno nekarizmatično, bucmasto lice i morali se pitati: “ej, jel’ to fakat Daenerys?”

Ovih dana u digitalnim se videotekama pojavio jedan film iz kojeg se da nazrijeti što su tvorci GOT -a prepoznali u Emilii Clarke. Film o kojem je riječ zasad je nesumnjivo najambicioznija i najbolja kino uloga princeze sa zmajevima. Naslov tog filma je “Above Suspicion” (Iznad sumnje), a režijski ga potpisuje australsko-holivudski veteran Phillip Noyce.

Samohrana majka

“Above Suspicion” snimljen je prema istinitom događaju, a radnja filma zbiva se koncem 80-ih u provincijskom gradiću Pikeville u Kentuckyju. Mjesto radnje je gradić koji kao da je izišao iz Springsteenove pjesme “Youngstown”. Apalačijanski grad stvoren oko rudnika zgasnuo je kad se i rudnik ugasio, pa je kasnih 80-ih Pikeville - blago rečeno - rupa. U toj rupi živi Susan Smith (Clarke). Susanin život perspektivan je koliko i gradić. Samohrana je majka. Otac djeteta je niškoristi koji usitno dila, a dila i Susan. K tomu, nezaposlena majka koristi što živi na granici država, pa vara na duplim doznakama socijalnog u Kentuckyu i Virginiji.

U taj i takav ambijent 1987. pristiže Mark Putnam (Jack Huston), mladi kadar FBI-a koji je zadužen da rasturi lokalnu scenu metamfetamina. U sivom i malom gradu, Putnam strši kao muha u mlijeku: mlad je, lijep, lijepo odjeven, ima pristalu ženu s djetetom na putu. Putnam po udžbeničkoj rutini FBI-a prvo nastoji u lokalnom narko-miljeu naći doušnika. Nailazi na Susan kojoj ponudi suradnju i novce. Susan mu postaje prvo doušnica. Pa ljubavnica. A na koncu - i fatalna žena.

Osuđeni agent

Slučaj Marka Putnama svojedobno je u SAD-u izazvao znatan publicitet, jer je to bio prvi i jedini slučaj gdje je agent FBI bio osuđen kao počinitelj ubojstva. Stoga je preljubnička drama iz ruralnog Kentuckya pobudila znatnu pažnju. Veteran Noyce taj je osjetljivi materijal obradio s neočekivanom finoćom. “Above Suspicion” nije samo kriminalistička trač-partija, nego i film o provincijskom čemeru, apalačijska Madame Bovary.

Što se Emilije Clarke tiče, ona je izvrsna. Glumi na teškom južnjačkom dijalektu, ljubitelji GOT-a iznenadit će se kad je vide izrazito tamnokosu, no to je ona, koju znamo - s istim miksom djevojačke lomnosti i temperamentnog autoriteta.

Od australskih filmova u 80-ima, pa preko Hollywooda 90-ih (perioda kad je bio ozbiljan A režiser), Phillip Noyce je snimio sijaset uspješnih i gledanih filmova. Uvijek je bio vješti žanrovski obrtnik. “Above Suspicion” mu je jedan od najpreuzetnijih, a možda i najboljih filmova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:44