HOMECOMING

Veliki zaokret u karijeri nekad najbolje plaćene holivudske glumice (i dobar razlog da se pretplatite na Amazon Prime, makar na pokusni period)

Junakinja nekih od najuspješnijih romantičnih komedija sada glumi psihijatricu koja je izbrisala čitavo jedno razdoblje života

Posljednje desetljeće nije bilo pretjerano uspješno za Juliju Roberts. Istina, u tom razdoblju nominirana je za Oscara za sporednu ulogu u filmu “Kolovoz u okrugu Osage”, a imala je i neočekivani hit zahvaljujući obiteljskoj melodrami “Čudo” s malim Jacobom Tremblayjem.

No što je to za nekad najbolje plaćenu holivudsku glumicu čije je ime bilo sinonim za nevjerojatno uspješne romantične komedije kao što su “Zgodna žena”, “Odbjegla nevjesta” i “Moj dečko se ženi”. Nužan je bio zaokret u karijeri koji je ona izvela prilično radikalno, prihvatila je glavnu ulogu u seriji “Homecoming” koja je kao predložak koristila podcast, digitalnu datoteku koja se distribuira putem interneta i dijeli uglavnom audiosadržaje.

Prva sezona

Podcastima se afirmirala američka kompanija Gimlet Media, naglasak je bio na reality formama, no krajem 2016. emitirali su svoju prvu fikciju, radiodramu “Homecoming” s renomiranim glumcima Catherine Keener, Oscarom Isaacom i Davidom Schwimmerom, koja je pobudila poprilično zanimanje televizijskih kompanija, jer se činilo da se po njoj može napraviti uspješna serija.

U natjecanju za prava pobijedio je Amazon Studios, donedavno produkcijska kuća Woodyja Allena (sve do razlaza koji još uvijek nije pravno definiran), a kao senzacija odjeknula je vijest da su za glavnu ulogu angažirali upravo Juliu Roberts. Tvorci podcasta Eli Horowitz i Micah Bloomberg navedeni su kao autori serije, dok je kao producent i povremeni redatelj figurirao Sam Esmail, tvorac kultne serije “Mr. Robot”.

Budući da se ova potonja mogla svrstati u sve samo ne u konvencionalnu televiziju, već je to bio dovoljan znak da nešto slično možemo očekivati i od “Homecominga”. U to su se mogli uvjeriti svi koji u nas imaju pretplatu na Amazon Prime, jer je cijela prva sezona (odmah su naručene dvije) bila dostupna od prošlog petka: deset epizoda mogli ste pogledati u jednu večer, budući da u prosjeku traju oko pola sata.

Vremenski skok

Serija započinje razmjerno rutinski. Heidi Bergman (Roberts) ima funkciju na razmeđu savjetnice i psihijatra u kompaniji Geist Group, čiji je cilj navodno pripremiti vojnike sa Srednjeg istoka civilnom životu u Americi. Heidi razgovara sa svakim od njih, ali očito je da se između nje i Afroamerikanca Waltera Cruza (Stephana Jamesa upamtili smo po sportskom filmu “Utrka” u kojem je igrao Jessea Ovensa) postupno stvara dublja veza.

Ona je neprestano u kontaktu sa svojim supervizorom Colinom Belfastom (Bobby Cannavale, zvijezda zlosretne serije HBO-a “Vinil”), ali samo putem mobitela, dok je veza s dečkom Anthonyjem (Dermot Mulroney glumio je Julijinog prijatelja u “Moj dečko se ženi”) očito pred raspadom. Ustanova u kojoj radi zove se Homecoming, to je - opet navodno - vladina organizacija i Heidi je zadovoljna što je dobila tako siguran posao.

I tada slijedi obrat. Prošle su četiri godine, iz 2018. odjednom smo skočili u 2022., format slike se sužava, Heidi radi kao konobarica u malom kafiću-restoranu uz more, no kad je potraži Thomas Carrasco (Shea Whigham iz serije “Carstvo poroka”), činovnik iz Ministarstva obrane, koga zanimaju detalji o Homecomingu, ispostavlja se da mu ona ne može pomoći, jer - tvrdi - tamo nikad nije radila.

Uporni Thomas ne da se samo tako otjerati, proučava službene dokumente i ustanovljava da je Walter Cruz otpušten iz Homecominga istog datuma kad je Heidi dobila otkaz. Očito se među njima nešto dogodilo, no teško je ustanoviti što, jer ona ostaje pri tvrdnji da nikad nije čula za Waltera ni za Homecoming.

Poigravanje formatima

Ipak, počinju je mučiti sumnje. Čak je i majka (Sissy Spacek u izvrsnoj epizodi) uvjerava da je namjerno izbrisala čitavo jedno razdoblje svoga života, pa počinje pretraživati papire koje je šutnula u ormar, u namjeri da ih više nikad ne pročita. Kad pritom dobije broj Colina i nazove ga, a ovaj skoro dobije živčani slom, događanja poprimaju notu nadrealnog.

Serija neprestano vrluda između punog i nešto užeg formata slike, između aktualnog i budućeg vremena, a jedino što je u njima različito je frizura Julije Roberts koja 2018. izgleda kao dotjerana službenica, a 2022. je pomalo zapuštena konobarica. Dramski mozaik se malo-pomalo popunjava, u svakoj novoj epizodi doznajemo nešto više o toj zagonetki, a u posljednje dvije epizode, čak prestaje i poigravanje formatima.

“Homecoming” nije suviše skupa serija, pet-šest glavnih glumaca i nešto epizodista, jedna luksuzna i nekoliko običnih lokacija, no prati se sa zanimanjem jer je dramska zagonetka spretno provedena, a Julia Roberts, Bobby Cannavale, Stephan James i Shea Whigham odlični su u glavnim ulogama. Pritom je i prilično kontroverzna jer ne viđate često bjelačku holivudsku zvijezdu u ljubavnoj vezi s Afroamerikancem: nema tu poljubaca ni scena u krevetu, ali emocije su nepatvorene.

Na web portalu www.metacritic.com trenutačno je to najbolje ocijenjena serija, s ukupno 83 od maksimalnih 100 bodova, a na konkurentskom portalu Rotten Tomatoes kotira još bolje, sa 98 posto pozitivnih kritika. Posve dostatan razlog da se pretplatite na Amazon Prime, makar na pokusni period, tijekom kojeg ćete lako pogledati čitavu prvu sezonu serije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:28