REVIJA SUVREMENIH NJEMAČKIH FILMOVA

VIDEO: BERLINALE SPECIAL Devet filmova i atrakcija za binge-watchere u Zagrebu, Rijeci i Splitu

 

Projekcijom filma “3 dana u Quiberonu” redateljice Emily Atef u zagrebačkom kinu Tuškanac u četvrtak počinje Berlinale Special, revija suvremenih njemačkih filmova. Riječ je o programu koji je kreirao Goethe Institut, a uključuje naslove koji su igrali na ovogodišnjem Berlinalu. U programu je devet filmova i tv serija “Babilon Berlin”, a nakon Zagreba program se seli u Rijeku i Split.

Smotru otvara film “3 dana u Quiberonu” o kojem je Jutarnji list već pisao, a koji se bavi posljednjim danima glumice Romy Schneider. Od filmova iz programa vrijedi izdvojiti i “Ples između redova” redatelja Thomasa Stubera, film nastao prema proznom predlošku (i) kod nas prevođenog i popularnog pisca Clemensa Mayera.

Atrakcije

Film u kojem igra ozbiljan “all stars” njemačkih kino zvijezda (uključujući zvijezdu “Tonija Erdmanna” Sandru Hüller) zbiva se u velikom skladištu u koje pristiže novi radnik - šutljivi i ne baš najbistriji vozač viljuškara (Frank Rogowski). Kroz daljnje peripertije - uključujući romansu - Meyer i Stuber prate svagdan radničke klase u istočnoj Njemačkoj.

Jedna od jačih atrakcija programa je i hrvatska premijera povijesne drame “Hauptmann” (Satnik) redatelja Roberta Schwentkea. Riječ je o filmu koji pripovijeda istinitu priču o Willu Heroldu, njemačkom vojniku koji se pod sam kraj rata 1945. iz nejasnih motiva presvukao u uniformu kapetana avijacije, preuzeo njegov identitet i lažno se predstavio čuvarima zatvora za dezertere kao Hitlerov izaslanik. Tamo je - bez naredbe, bez motiva i u trenutku kad je bilo očito da je rat izgubljen - počeo naređivati egzekucije i neizravno ubio 100 ljudi.

Poviješću - onom DDR-a - bavi se i film “Tiha revolucija” Larsa Kraumea. Ambijentiran u DDR 1956., film se bavi istinitom anegdotom o srednjoškolskom razredu koji je doživio političke represalije jer su nakon slamanja mađarske revolucije u razredu organizirali minutu šutnje za nogometaša Ferenca Puskasa.

Od filmova programa filmofilski je - međutim - daleko najintrigantniji “Styx” redatelja Wolfganga Fischera. Riječ je o filmu koji se uklapa u friški trend visoko-konceptualnih minimalističkih trilera, i jedan je od najboljih u tom valu. Film prati jedriličarku koja se zaputi preko Atlantika na regatu za samce.

Uz afričku obalu, uoči brod prepun izbjeglica koji je nagnut i polako tone. Radiom upozori obalnu stražu, koja joj naloži da se izmakne na distancu, jer ako mnoštvo pređe na njen brod, jedrilica će potonuti. Pomoć - međutim - nikako ne dolazi, a masa s broda koji polako tone vidi jedini spas u tome da se nekako domogne junakinjine barke. Riječ je o izvanrednom, minimalističkom filmu koji ujedno funkcionira i kao nenametljiva alegorija migrantske krize u Europi.

Maratonska projekcija

Uz igrane filmove, “Berlinale special” donosi i atrakciju za binge-watchere: maratonsko prikazivanje osam epizoda raskošne i popularne serije “Babilon Berlin” Toma Tykwera. Seriju - koja je kod nas igrala na kabelskim TV-ima - ljubitelji i oni koji to (još) nisu moći će sada vidjeti i na velikom ekranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:01