RATNI SPEKTAKL

VIDEO: 'Bitka na Neretvi' od sada i službeno hrvatski film

ZAGREB - "Bitka na Neretvi", najveći filmski ratni spektakl s ovih prostora, od sada i službeno pripada hrvatskoj kinematografiji i na međunarodnoj sceni prikazivat će se kao film hrvatskih autora, potvrdili su danas Jadran film i Veljko Bulajić, redatelj tog filma koji je u proteklih četrdesetak godina otkad je snimljen najčešće označavan kao jugoslavenski.

To je bio međunarodni projekt s više producenata, dio njih bio je okupljen u Udružene jugoslavenske producente, a imao je i strane koproducente. Izvršni producent bio je Jadran film koji će, odlučeno je nakon dugogodišnjih pregovora koji su, ističu u toj kući, riješenih na zadovoljstvo sviju strana, ubuduće biti jedini ovlašten taj film zastupati. Osim međunarodne distribucije Jadran film će preuzeti zaštitu autorskih prava, osim redateljevih, i snimatelja Tomislava Pintera, skladatelja Vladimira Krausa Rajterića i scenografa Duška Jeričevića.

Od raspada Jugoslavije mnogi su svojatali film, manipulirali njime, prikazivali ga bez mog znanja i prodavali, a ni ja ni moji suradnici za to nikada nismo dobivali novac od autorskih prava, iako je ostvario velike prihode domaćoj kinematografiji, ustvrdio je Bulajić, podsjetivši da je na projektu bilo osamdeset posto filmskih radnika iz Hrvatske.

Po njegovim riječima, dosadašnja distribucija u kinima i televizijskim programima često je obavljana nezakonito, a kvaliteta prikazivanih kopija bila je tehnički nezadovoljavajuća.

"Bitka na Neretvi" snimljena je 1969. i zapamćena kao jedan od najskupljih filmskih projekata u nas, a polučio je veliku gledanost. Samo u Jugoslaviji pogledalo ga je, kaže Bulajić, više od četiri milijuna ljudi, a njih 350 milijuna u svijetu. Popularnosti filma pridonijela je i glumačka ekipa u kojoj su, uz domaće zvijezde, bili slavni Yul Brynner, Sergej Bondarčuk, Orson Welles i drugi.

Godinu dana nakon što je snimljen, bio je nominiran za Oscara u kategoriji stranog filma, a prije tri godine na festivalu u Moskvi uvršten je među deset najznačajnjih filmova o Drugome svjetskom ratu, nakon čega je u paketu s ostalim izabranim naslovima krenuo u svjetsku kino i televizijsku distribuciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 19:56