'MOJ DIDA JE PAO S MARSA'

VIDEO: DOMAĆI DJEČJI ZF SPEKTAKL Prvi smo pogledali teaser za hrvatski E. T. i jedno je sigurno: Robot Dodo bit će prava zvijezda

 Screenshot / Vimeo
 

Za hrvatski ZF film 'Moj dida je pao s Marsa' redatelja Dražena Žarkovića i Marine Andree Škop već govore da je 'svjetskog kalibra', što ne čudi, s obzirom na to da su tijekom njegove produkcije odrađeni brojni pionirski filmaški pothvati na našem području.

Uz mnoge specijalne efekte, zahtjevnu scenografiju i međunarodnu postavu glumaca i koproducenata, trebalo je oživjeti i robota Dodu, hrvatsku verziju E.T.-ja te glavnu zvijezdu filma uz debitanticu Lanu Hranjec. Simpatičnom stvoru glas daje glumac Ozren Grabarić, a nakon što smo pogledali najavu, možemo jedino ustvrditi: robot Dodo je živ, i vrlo uvjerljiv, a film će po svoj prilici itekako zainteresirati domaću publiku koja do sada nije imala priliku gledati domaći fantastično-avanturistički film ovakve vrste.

Otmica djeda

Teaser se otvara scenom iz nekakve neobične pećine fluorescentnog, plavkastog ugođaja u kojemu djevojčica Una (Lana Hranjec) nailazi na robota s drugog planeta, da bi se nastavio prikazom izvanzemaljske otmice njezina djeda (Norvežanin Nils Ole Oftebro), koji također, govori najava filma, dolazi s drugog planeta. Una očito gaji interes za ekstraterestrijalnim civilizacijama i svijetom, a u djedovoj je zemaljskoj radionici, čini se, spašen i robot Dodo, koji je na Zemlju stigao s nekakvim poteškoćama. Slijedi njezina potjera za djedom i njegovim nepoznatim otmičarima. Društvo joj je, naravno, robot Dodo, s kojim juri na romobilu kroz grad dok ih ostala djeca gledaju razrogačenih očiju.

Una i Dodo se, međutim, ne obaziru, nego jure pravocrtno. Njihov je cilj jasan, i do njega žele stići zajedno, uz neobičan odnos unutar kojeg se isprepleću priče o ljubavi, životnoj snazi i prijateljstvu, ali i o međugeneracijskim odnosima u obitelji te vezi tehnologije i ljudskosti.

Duhoviti stroj

Iz onoga što robot Dodo govori u teaseru mogu se zaključiti dvije stvari: bit će pun simpatičnih dosjetki na račun njihove potrage za djedom, a Ozren Grabarić glasom ga je personificirao do razine autentičnosti koja gledatelju iznova govori: ovaj je robot živ. Tome u prilog treba spomenuti i da su Dodu tijekom snimanja istovremeno daljinskim upravljačima pokretala tri robotičara iz Češke, koji su ga i izradili. I Lana Hranjec, prema prikazanom u najavi, igra dojmljivo, a njezine replike robotu izgledaju sasvim prirodno. Premijera ovog filma očekuje se na proljeće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 07:00