NOVE SNAGE

VIDEO Filmovi Hane Jušić i Igora Bezinovića nagrađeni na festivalu u Paliću

 

Hrvatski dugometražni igrani filmovi "Ne gledaj mi u pijat" Hane Jušić i "Kratki izlet" Igora Bezinovića nagrađeni su na 24. Festivalu europskog filma u Paliću u Srbiji.

Oba filma prikazala su se u sklopu natjecateljskih programa festivala (koji se održao od 15. do 21. srpnja), a u sklopu kojega je bio prikazani fokus program na hrvatski film, izvijestio je u ponedjeljak Hrvatski audiovizualni centar.

Hana Jušić osvojila je nagradu Žirija kritike za najbolji film u programu "Paralele i sudari", za "složen prikaz snažnog ženskog lika i inovativan pristup priči o odrastanju".

"Film Hane Jušić efikasno kombinira visceralnu fotografiju i zlokobnu elektronsku glazbu koja stvara neprirodan osjećaj klaustrofobije", navodi se u obrazloženju žirija u kojemu su bili Marta Balaga (Poljska), Janka Pozsony (Mađarska) i Ivan Velisavljević (Srbija).

Taj višestruko nagrađivani film osvojio je na nedavno završenom, 64. Pulskom filmskom festivalu četiri Zlatne Arene - za režiju, najbolju glavnu žensku ulogu (Mia Petričević), najbolju sporednu žensku ulogu (Arijana Čulina) i kostimografiju (Katarina Pilić).

Na nedavno završenom PriFestu koji se održao u Prištini na Kosovu, Mia Petričević, koja tumači glavnu ulogu Marijane, također je dobila nagradu za najbolju glumicu, dok je Hana Jušić proglašena najboljom balkanskom redateljicom.

"Kratki izlet" Igora Bezinovića u Srbiji se prikazao se u Međunarodnom natjecateljskom programu, a posebno priznanje dodijeljeno mu je za "pažljivo i minuciozno građenje narativa i oslobađajući ulazak redatelja-debitanta u igrani film".

Taj je film u Puli osvojio Veliku Zlatnu arenu za najbolji film te za oblikovanje zvuka (Martin Semenčić).

U žiriju međunarodne konkurencije bili su rumunjski redatelj Christi Puiu, srpski glumac Nikola Đuričko, hrvatska glumica Tihana Lazović i belgijski redatelj Gust Van den Berghe.

Zlatni toranj za najbolji film dodijelio je filmu "Park" u režiji Sofie Exarchou, a Palićki toranj za najbolju režiju dobila je Helene Hegemann za "Axolotl Overkill".

Fokus program na hrvatski film organiziran je kako bi se skrenula pažnja na uspjehe koje je hrvatski film ostvario u proteklom desetljeću, a posjetitelji su imali prilike pogledati zapaženu igranu, dokumentarnu i animiranu produkciju.

Od dugometražnih igranih filmova u programu su bili još "Ustav republike Hrvatske" Rajka Grlića, "Goran" Nevija Marasovića, "Ministarstvo ljubavi" Pave Marinkovića, dok su kratkometražni igrani film predstavila višestruko nagrađivana "Zvir" Miroslava Sikavice i dobitnik Europske filmske nagrade za najbolji kratkometražni film 2015. godine, "Piknik" Jure Pavlovića.

Prikazan je i srednjometražni dokumentarni debitantski film Pere Kvesića "Dum spiro spero", a hrvatsku animaciju predstavili su kratkometražni filmovi "Planemo" Veljka Popovića i manjinska hrvatska koprodukcija "Ježeva kuća" Eve Cvijanović.

Međunarodni filmski festival Palić pokrenut je 1992. godine, a od 2003. postaje Festival europskog filma i član u Europskoj koordinaciji filmskih festivala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:33