POLIMAC PREPORUČUJE

VIDEO: HOROR KOJI ĆE VAS STRAŠITI I KOD KUĆE Vrijeme radnje je potpuno atipično za ovakve filmove, atmosfera jeze glavu će vam puniti strahotama

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 26.07.2019. u 14:26

A scene from the ©A24 new movie: Midsommar (2019) . Plot: A young woman reluctantly joins her boyfriend on a summer trip where things quickly go awry., Image: 436511785, License: Rights-managed, Restrictions: Supplied by Landmark Media. Editorial Only. Landmark Media is not the copyright owner of these Film or TV stills but provides a service only for recognised Media outlets., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Landmark
Profimedia, Landmark

 

Ljubitelji horor filmova navikli na gledanje svakojakih užasa u filmu "Festival straha" (org. "Midsommar") redatelja Arija Astera neće moći vidjeti bogzna što, no to filmu nikako nije minus.

Aster, scenarist i redatelj hvaljenog hororca "Naslijeđeno zlo" (org. "Hereditary"), veći dio strahota koje glavni likovi filma dožive ostavlja van kadra, dok gledatelju uglavnom pokazuje neobične rituale jedne švedske poganske komune i borbu s tugom glavne junakinje Dani (igra je Florence Pugh).

Dani u komunu dolazi sa svojim dečkom Christianom (Jack Reynor) i nada se da će joj to putovanje pomoći da se oporavi od tragičnog gubitka obitelji, ali i da će njihova veza ponovno oživjeti nakon teškog razdoblja. Njima na putovanju društvo prave i tri Christianova prijatelja - studiozni Josh (William Jackson Harper), provoda željan Mark (Will Poulter) i član komune Pelle (Vilhelm Blomgren). Kako njegova komuna uskoro slavi ljetni solsticij i tom prigodom organizira festival, Pelle je svoje prijatelje pozvao da prisustvuju ovom jedinstvenom događaju koji se može vidjeti jednom u 90 godina. Šveđaninu je, naočigled, osobito drago što je Dani došla.

"Protagonisti filma vrlo su vješto prikazani i njihove karakterne crte uvelike utječu na njihovu sudbinu. Nekim će se gledateljima možda čini da su pomalo površni, međutim to nikako nije istina", kaže filmski i televizijski kritičar Jutarnjeg lista Nenad Polimac.

Je li onda "Festival straha" pravi horor? "Da i ne", tvrdi Polimac. "Povremeno dobijete uznemirujuće signale. Došljaci s nelagodom zamjećuju kako ih je sve manje, naizgled je sve normalno, jer je nekima od njih navodno bilo dosadno i napustili su komunu, ali ostaje dosta nerazjašnjenih okolnosti."

Kako je Aster pristupio prikazivanju poganskih rituala, kojim se filmom inspirirao pri stvaranju "Festivala straha" te kako je uspio stvoriti atmosferu jeze i začudnosti doznajte u novoj epizodi serijala "Polimac preporučuje".

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo