AMBICIOZNA ANIMACIJA

VIDEO: HRVATSKI KRATKI METAR U BERLINU 'Ježeva kuća' po vječnoj basni Branka Ćopića okupila zvjezdanu međunarodnu ekipu

Savjetnik pri izradi lutaka i animacije bio je slavni autor Tim Allen, suradnik Tima Burtona i Wesa Andersona

Dva hrvatska kratkometražna filma svoje će svjetske premijere imati u programu 67. Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu: igrani U plavetnilo Antonete Alamat Kusijanović uvršten je u program Generation 14plus, a animirana Ježeva kuća u Generation Kplus, izvijestio je HAVC.

U sekciji Generation 14plus (u kojem je 2015. prikazan 'Piknik' Jure Pavlovića, koji je osvojio Europsku filmsku nagradu za najbolji europski kratkometražni film) prikazat će se U plavetnilo, kratkometražni igrani film Antonete Alamat Kusijanović, nastao u produkciji filmske udruge Motion iz Hrvatske i slovenskog Blade Productiona. Priča je to o trinaestogodišnjoj Juliji i njezinoj majci koje bježeći od obiteljskog nasilja dolaze na idilični otok gdje je Julija provela djetinjstvo. Julija se žarko želi ponovno zbližiti sa svojom najboljom prijateljicom Anom. No Ana je zaljubljena i Julija joj više nije toliko važna. Njezino odbijanje ponovno otvara Julijine stare rane.

press

Scenarij potpisuje Christina Lazaridi, a glavne uloge tumače Gracija Filipović, Vanesa Vidaković Natrlin, Dominik Duždević, Andro Režić, Nataša Dangubić i Marija Kohn. Direktor fotografije je Marko Brdar, za montažu je bila zadužena Minji Kang, za oblikovanje zvuka Julij Zornik, a za glazbu Ivan Marinović.

U programu Generation Kplus prikazat će se animirani film Ježeva kuća, adaptacija poznate basne Branka Ćopića, koji kroz priču o susretu ježa i nekoliko šumskih zvijeri – lisice, vuka, divlje svinje i medvjeda, progovara o važnosti doma.

Ježeva kuća / Hedgehog's Home - CLIP from Bonobostudio on Vimeo.

Ježeva kuća nastala je tehnikom stop-animacije u kanadsko-hrvatskoj koprodukciji. Film vjerno slijedi slavni predložak Branka Ćopića, i to na tri jezika: narator hrvatske verzije je Rade Šerbedžija, engleske glumac Kenneth Welsh (Twin Peaks), a francuske glumica France Castel. Glazbu u filmu potpisuje Darko Rundek. Za animaciju su zaslužni Ivana Bošnjak i Thomas Johnson (Simulacra), a modeliranje lutaka djelo je spomenutih autora, Ivane i Thomasa, uz redateljicu i scenaristicu Evu Cvijanović, koja je koja je diplomu iz animacije stekla na montrealskom sveučilištu Concordia.

Kako se napominje u objavi za javnost, savjetnik pri izradi lutaka i animacije bio je slavni autor Tim Allen, suradnik Tima Burtona i Wesa Andersona (Mrtva nevjesta, Fantastični gospodin Fox). Direktor fotografije je domaći snimatelj Ivan Slipčević, a montažerke autorica Eva Cvijanović i Iva Kraljević.

Ježeva kuća prva je suradnja kanadskog Nacionalnog filmskog odbora (NFB) i neke hrvatske produkcijske kuće u posljednjih 40 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:59