HRVATSKI SF HIT

VIDEO: KAKO SU KLINCI REAGIRALI NA PRVI HRVATSKI FILM U 4DX TEHNOLOGIJI 'Ove stolice u kinu toliko se tresu da smo mislili da jurimo kroz svemir'

 Neja Markičević / CROPIX
 

Dugo smo čekali domaći dječji SF film, “Moj dida je pao s Marsa”, a kada se pojavio prije dva tjedna u kinima, sa sobom je donio još jednu novost koja će sasvim sigurno zainteresirati najmlađe gledatelje i gledateljice. Prvi je to hrvatski filmski naslov koji je moguće pogledati i u 4DX tehnologiji.

Kakav je osjećaj sjuriti se iz svemira na Zemlju, upasti u ledenu rijeku ili voziti vjetrogon? Zahvaljujući najsuvremenijoj tehnologiji, sve to može se iskusiti na 4DX projekcijama filma “Moj dida je pao s Marsa”, poručio je autorski dvojac Dražen Žarković i Marina Andree Škop u najavama ovog gledateljskog iskustva.

Vjetar i mjehurići

4DX gledatelju donosi potpuno uključujuće iskustvo i čini ga dijelom samog filma. Unutar 4DX dvorane, pokretna sjedala i efekti okoliša poput vjetra, mjehurića i mirisa prate događanja na ekranu. Obiteljska avantura Žarkovića i Škop radnjom kao da je stvorena za implementaciju takve prateće tehnologije.

U mnogim scenama ona se lijepo uklapa u film, pa dok Una i Dodo pokušavaju iskontrolirati svoj kanu na brzacima, stolac se treska, ljulja i valja - odnekud pršti i voda - tako da čovjek pomisli da se doista i nalazi u tom čamcu. Njegovo nasukavanje je također ispraćeno uvjerljivim vibracijama stolca, koji drma i luduje i u scenama vožnje automobila, ili trčanja kroz šumske puteve. Stolac u jednoj sceni vibrira u ritmu Dodovog beatboxa, a značajnu ulogu ima i u prikazu većine izvanzemaljskih scena u filmu.

Stolac gotovo neprestano na razne načine korespondira s onim što se prikazuje na ekranu. Radi se o zanimljivom spoju iskustva lunaparka i gledanja filma, pa ne sumnjamo da će privući pretežno mlađu publiku. Po reakcijama školaraca iz Osnovne škole Julija Klovića, koji su prvi jučer pogledali film u 4DX, možemo reći da smo u to i sigurni.

Neja Markičević / CROPIX

- Treskanje u stolcu nam je bilo jako dobro. Idemo često u 4DX kino, i baš nam je dobro doživjeti film tako da se osjećamo kao da sam u njemu. Efekti su bili odlični – rekli su Ivan Gašpar i Kajo Kunštek, učenici spomenute zagrebačke osnovne škole. Školarci su vidno oduševljeni ispratili film s Lanom Hranjec (13) u glavnoj ulozi, a poslije su se s njom i fotografirali. Lana je u filmu dojmljivo odigrala djevojčicu Unu, koja sa svojim robotskim prijateljem Dodom kreće u misiju spašavanja svoje djelomično izvanzemaljske obitelji.

- Ja isto imam robotskog prijatelja na kotačima. Upravljam ga daljinskim upravljačem. Ali, on nije živ. Da bi oživio, trebalo bi ga staviti u film – rekao nam je Artur, jedan od školaraca dok nam je Magdalena Kovačević priznala kako su je tijekom projekcije filma obuzimali osjećaji bojazni, napetosti, ali i sreće zbog koje se i rasplakala na samom kraju filma, kada je Uni uspjelo spasiti svoju obitelj.

- Kada je ono nešto padalo iz svemira, stolac se toliko treskao da sam skoro iskočila iz njega – nastavila je o 4DX iskustvu.

Kao u filmu

Glavna zvijezda Lana Hranjec je gledajući svoj film, zapravo, prvi put iskusila 4DX tehnologiju.

- Jako mi se sviđaju efekti. Puno je bolji doživljaj nego kada se gleda u običnom kinu. Preporučujem svima da si priušte 4DX iskustvo. Osobno, najbolji su mi efekti kada se kanu nađe u brzacima, a super su mi i na početku filma, kada se energetska bića pokažu na svom planetu – rekla je.

Redateljica Marina Andree Škop otkrila nam je kako je prezadovoljna kako najmlađi gledatelji reagiraju na 4DX tehnologiju u filmu.

- Super se uklopilo u film. Samu tehnologiju rade profesionalci koji su zaduženi za 4DX iskustvo, a ona se može pronaći tek u tri CineStarova kina. Ovdje, u Areni, te u splitskim i riječkim CineStar kinima.

Djeci se ovo sviđa, to im je malo drugačiji doživljaj filma. Oni vole tjelesne efekte, a u dogovoru s CineStarom odlučili smo da je film “Moj dida je pao s Marsa” idealan za implementaciju 4DX tehnologije, jer ima mnoge akcijske i avanturističke scene. Prvi je to hrvatski film u 4DX tehnologiji i to nas raduje. Inače, film igra već dva tjedna u kinima i imamo vrlo dobru gledanost, malo više od 12.000 gledatelja.

Uskoro krećemo i u turneju s njim po školama, jer da smo istodobno sa snimanjem filma radili i na jednom metodičkom priručniku, iz kojega će djeca putem primjera našeg filma moći naučiti ponešto o filmu općenito te kako on nastaje i što on znači za društvo - završila je redateljica filma Marina Andree Škop.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:19