POLIMAC PREPORUČUJE: MARADONA

VIDEO: 'MALI ZELENI' U RALJAMA MAFIJE, KOKAINA I LAKIH ŽENA Dokumentarac koji se mora pogledati: 'Scene koje su unutra prikazane su fantastične!'

 youtube screenshot
 

Nevolja kod biografskih filmova, neovisno o tome radi li se o igranima ili dokumentarnima, leži u tome što je nečiji život, pogotovo ako je bio bogat, jako teško sabiti u dva sata.

Nešto će se morati izostaviti. Hollywood je tu više puta pokazao da to nije u stanju napraviti. Većina biografskih filmova koje tamošnji filmski studiji rade nečiji život prikažu “od kolijevke pa do groba”. To se nerijetko pokaže kao potpuno kriva odluka jer se niti jedna faza nečijeg života, ma koliko formativna bila, ne istraži do kraja. Sve se samo načne i magijom montaže za par minuta objasni i razriješi.

Asif Kapadia, britanski redatelj koji iza sebe ima iznimno uspješne i hvaljene dokumentarne filmove “Senna” i “Amy”, o brazilskoj automobilističkoj legendi Ayrtonu Senni i britanskoj glazbenici Amy Winehouse, nije napravio tu grešku.

Kapadia se u svom nastojanju da ispriča priču o argentinskom nogometašu Diegu Maradonu, po mnogima jednom od najboljih nogometaša svih vremena, fokusirao na njegov boravak u talijanskom klubu Napoliju, u koji je Maradona stigao 1984. godine.

Maradona je, naime, tada već bio etablirano nogometaško ime, međutim karijera mu je bila u svojevrsnoj krizi. Njegov boravak u Barceloni u koju je 1982. godine stigao iz argentinskog kluba Boce Juniors za tada rekordnih 5,9 milijuna eura obilježile su ozljede, bolest i incidenti na terenima, među kojima se najviše pamti opća tučnjava igrača Barcelona i Athletic Bilbaa tijekom finala španjolskog kupa 1984. godine.

Argentinac je ubrzo nakon toga napustio Španjolsku te je za tada ponovno rekordnih 8,1 milijuna eura prodan u Napoli.

U najnovijoj epizodi serijala Polimac preporučuje pogledajte kako je Asif Kapadia ispričao priču o ‘zlatnom dečku’ i njegovom boravku u Napoliju:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:37