POSLJEDNJI PLES

VIDEO: 'NA JEDNOJ STRANI KOKAIN, NA DRUGOJ TRAVA, A SA STRANE ŽENE' Najiščekivaniji dokumentarac godine otkrio nepoznate detalje o Jordanovim Bullsima

 AFP
 

Rijetko koga je zapravo zanimao isključivo sportski aspekt posljednjeg šampionskog pohoda Jordanovih Bullsa u sezoni 1997./98. I postajala je bojazan da bi dokumentarni serijal „The Last Dance” mogao prezentirati upravo to. Međutim, drama van parketa, flambojantne ličnosti i briljantna košarka Michaela Jordana preselili su gledatelje u srž zbivanja.

Pa iako se u dvjema emitiranim epizodama ne postavljaju „teška” pitanja, dokumentarac daje kontekst i duboki pogled u momčad Bullsa i ako je suditi po reakcijama s društvenih mreža - pogađa prave note.

Naslov samog serijala referira se na priručnik koji je trener Phil Jackson dao igračima uoči sezone, a koji je bio naslovljen The Last Dance. Naime, Jackson i generalni menadžer Bullsa Jerry Krause nisu gajili sjajne odnose (Krausea nisu voljeli niti igrači), a Jacksonu je poručeno da će mu to biti posljednja sezona na klupi. Nategnuti odnosi su se protezali kroz cijelu tu sezonu...

Prvi nastavak trebao je poslužiti kao uvod i dojam je da je možda malo predug. Prikazuje se i Jordanov dolazak sa sveučilišta North Carolinea u, tada, komične Bullse.

- Bili smo smješteni u jednom hotelu i htio sam potražiti suigrače. Kucao sam na sva vrata i onda sam shvatio da se svi nalaze u jednom sobi. Kada sam ušao, vidio sam stvari kakve nikada prije nisam vidio. Posložene linije s jedne strane, trava s druge, hrpa žena... Odmah sam odlučio otići od tamo, priča Jordan.

Drugi dio govori o Jordanovom odrastanju i gledatelj saznaje da Michaelova nemilosrdnost, kompetitivnost i perfekcionizam, koji su se nerijetko znali pretvoriti u pretjerivanje, potječu još od djetinjstva. Kako bi zadobio očevu pažnju, Jordan se stalno natjecao s braćom u bilo čemu, a tako se ponašao i tijekom karijere. Nakon slabog ulaska u sezonu, Jordan je te godine bio iznimno ljutit

- Toni, sve je dobro. Znaš zašto? Jer se mogu derati cijeli dan, objašnjavao je na jednom treningu Kukoču Jordan, koji je zapravo bio ljut jer nije mogao računati na svog najboljeg „sidekicka” - Scottieja Pippena.

Pippen je te sezone odlučio natezati se s upravom jer je bio potplaćen, a i Krause ga je silno želio tradeati, pa je Scottie odlučio kasnije otići na operaciju stopala i tako izbivati s parketa na početku sezone.

Serijal, dakle, osim posljednjeg plesa Bullsa podsjeća i na njihove prošle plesove, ali i na individualno plesanje glavnih kotačića te momčadi. Ono što se može primijetiti je da se Toni Kukoč pojavljuje u tek nekoliko kadrova i čini se kako je njegova uloga, barem za sada, minorizirana.

Idući nastavci trebali bi pobliže opisati ekscentričnog Dennisa Rodmana...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:01