TV SERIJA

VIDEO: NOVI PAPA Našminkan je i dvadesetak puta na dan čuje se s Meghan Markle koju rado savjetuje o odijevanju, te pažljivo čuva obiteljske tajne...

 Supplied by LMK / Landmark / Profimedia
 

Štošta će vam biti jasno iz činjenice da se nastavak serije “Mladi papa” zove “Novi papa”. Naime, u posljednjoj epizodi prve sezone papa Pio XIII. (Jude Law) nemoćno je klonuo tijekom posjeta Veneciji i očito je da mu je zdravlje ugroženo. Već u prvoj epizodi druge sezone doznajemo što se dogodilo, imao je srčani udar i potrebna mu je hitna transplantacija. Doktori to upravo rade, ali papino tijelo odbija primiti organe koje su mu uspjeli naći. On leži u komi, s maskom za disanje, a za njega se brinu kako liječnici tako i časne sestre.

Prilično je to čudno jer glumac Jude Law i dalje zauzima glavno mjesto na špici, čak figurira i kao jedan od izvršnih producenata. Štos je u tome da se tu i tamo pojavi kao duh, vide ga samo oni kojima se želi ukazati, ali zapravo nije u stanju obavljati svoju dužnost. Vrijeme je da se bira novi papa. Kardinal Angelo Voiello (Silvio Orlando) rado bi se vidio na tom mjestu, on je vatikanski državni tajnik i zna sve o svojim kolegama, pogotovo ono što bi ih moglo kompromitirati, ali je valjda to i razlog zbog kojeg u beskonačnim glasanjima ne može dobiti odlučujuću prednost.

Nju uspije izboriti najneodlučniji među njima, kardinal Viglietti, koji se prozove Franjo II., smatrajući se nasljednikom Franje Asiškog, ali odmah počini nekoliko krupnih grešaka: najprije otvara Vatikan izbjeglicama iz Afrike i sa Srednjeg istoka, a zatim počinje mudrovati kako bi se Crkva trebala odreći svojih svjetovnih bogatstava, sve u duhu Franje Asiškog. Naravno, uskoro ga pronađu otrovanog (pravi uzrok smrti se taji) i slijedi potraga za sljedećim papom. Prema sudu većine, pa i Voiella, to bi trebao biti aristokrat sir John Brannox (John Malkovich), nekadašnji mentor Lennyja Belarda odnosno pape Pija XIII., no njemu ne pada na pamet dolaziti u Vatikan; neka crkveno izaslanstvo dođe njemu u posjet, na njegovo imanje.

Kako ga glumi Malkovich, Brannox je prilično ekstravagantan tip, našminkanih očiju i besprijekorne elegancije, koji se dvadesetak puta na dan čuje s Meghan Markle i savjetuje je o odijevanju. Istodobno, pažljivo skriva obiteljske traume, jer je svojedobno bio jako vezan za brata blizanca Adama, koji je umro, međutim, roditelji s kojima John i dalje živi otad su ga prekrižili i neprestano mu davali do znanja da su izgubili pogrešnog sina. John se odmah pokazuje kao lukav političar, ne pristaje ni na što, pa u jednom trenutku čak i odbije ono što mu nudi vatikansko izaslanstvo. Ipak, Voiello je jednako prepreden i ponudi mu udicu na koju se John uhvati. Otputuje s njima u Vatikan, gdje već u prvom krugu dobije toliki broj glasova da ga odmah izaberu za papu. Njegovo ime? Ivan Pavao III.

Los Angeles, CA  - Jude Law is having a hot pope summer in HBO's The New Pope teaser trailer. A shirtless Jude Law is seen strutting through HBO and Sky’s latest The New Pope trailer in nothing but a charming smirk and skin-hugging white swim briefs. It truly is a hot pope summer as women fawn over the glistening Pope Pius XIII, who first appeared in the previous installment, The Young Pope. Plot details on the sequel series, The New Pope, aren’t fully known, but this teaser is doing wonders in creating an allure. John Malkovich also appears as a new character but is covered up in his papal garb. Sharon Stone and Marilyn Manson will also guest star on The New Pope, which consists of nine episodes from director Paolo Sorrentino. Sorrentino penned the series with Umberto Contarello and Stefano Bises. The teaser states the show is 'coming soon' to HBO and Sky.

*BACKGRID DOES NOT CLAIM ANY COPYRIGHT OR LICENSE IN THE ATTACHED MATERIAL. ANY DOWNLOADING FEES CHARGED BY BACKGRID ARE FOR BACKGRID'S SERVICES ONLY, AND DO NOT, NOR ARE THEY INTENDED TO, CONVEY TO THE USER ANY COPYRIGHT OR LICENSE IN THE MATERIAL. BY PUBLISHING THIS MATERIAL , THE USER EXPRESSLY AGREES TO INDEMNIFY AND TO HOLD BACKGRID HARMLESS FROM ANY CLAIMS, DEMANDS, OR CAUSES OF ACTION ARISING OUT OF OR CONNECTED IN ANY WAY WITH USER'S PUBLICATION OF THE MATERIAL*

BACKGRID UK 28 AUGUST 2019, Image: 467774290, License: Rights-managed, Restrictions: RIGHTS: WORLDWIDE EXCEPT IN UNITED STATES, Model Release: no, Credit line: HBO/Sky / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia
HBO/Sky / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Usprkos strahovima da će “Novi papa” biti slaba kopija “Mladog pape”, oni su se pokazali potpuno izlišnima. Paolo Sorrentino opet je režirao sve epizode, njegov direktor fotografije Luca Bigazzi jednako je virtuozan kao i u prvoj sezoni, a glede vizualnog prosedea uistinu se ima što vidjeti. Nema tu govora o apologiji Crkve, ništa se ne skriva, ni mutni poslovi s bankarima, ni pritisci na političare koji bi htjeli Vatikan opteretiti porezima, jedan od najbližih papinih savjetnika, kardinal Gutierrez (Javier Cámara), ima seksualnu vezu sa zgodnim mladićem, što je teško sakriti, a vatikanska propagandistica Sofia (Cécile de France) neprestano govori novom papi: “Svi se pitaju jeste li vi gay ili ono drugo.” On je, međutim, usprkos svojem feminiziranom nastupu u drugoj epizodi, tako požudno gleda, da nema dvojbe koje mu je seksualno opredjeljenje.

Sorrentino se neprestano poigrava zafrkavanjem Crkve i prilično ozbiljnim pitanjima vjere. Potonje je svalio na pleća Malkovicha, on je, zapravo, vrlo efikasan vatikanski službenik, snalazi se u pitanjima korupcije, ali nikad ne prelazi granicu koja bi ga mogla korumpirati. Također, u odlučnim trenucima povlači poteze, koji tjeraju javnost da se sve više opredjeljuje za njega i pomalo zaboravlja Pija XIII. Ivan Pavao III. tako je spretan da se dosjeti kako bi preko radija emitirao disanje u komi svojeg prethodnika i tako postigao novu razinu posvećenosti.

Važnu ulogu ima i Esther (Ludivine Sagnier), supruga jednog od pripadnika švicarske garde u Vatikanu, njoj je dojadilo da je muž zanemaruje, našla si je ljubavnika koji je povezuje s bogatom aristokratkinjom: dotična ima nakaznog sina koji nikad nije iskusio seksualni odnos, možda bi za dobar honorar Esther pristala da mu “uljepša” život? Te scene kao da je režirao talijanski majstor horora Dario Argento i mora se priznati da je Sorrentino puno vještije “skinuo” njegov stil nego Luca Guadagnino u novoj verziji Argentove “Suspirije”.

To je, međutim, tek jedna od pikanterija koje nudi “Novi papa”. Puno će komentara izazvati i početak četvrte epizode u kojem se pojavljuje Marilyn Manson (Sorrentino ne propušta da ga slika u krupnom planu, sa svim njegovim prstenjem i različitom bojom zjenica) i uznemiri Ivana Pavla III. izjavom da zapravo nitko ne zna tko je novi papa. Red je na propagandistici Sofiji da ispravi taj propust. Virtuozno je režiran početak pete epizode u kojem se pojavljuje Sharon Stone, atraktivna kao i u doba svoje najveće slave, pa je papa moli da ne križa noge kao što je radila u “Sirovim strastima”. Kad ga ona ipak zamoli da to napravi, jer se potpuno ukočila, papa izvede štos koji nema smisla prepričavati, tu scenu treba pogledati.

Pogledao sam šest epizoda druge sezone, koje je HBO osigurao na screenerima, i moj je sud da nimalo ne zaostaje za prvom, štoviše, u nekim dramskim aspektima čak je i bolja, pa i podjednako provokativna. Gledanost će joj - jamčim - biti dobra, no kako će sve završiti, hoće li se Pio XIII. probuditi iz kome i oduzeti papsku stolicu Ivanu Pavlu III., to zbilja ne mogu prognozirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 06:24