Asghar Farhadi

VIDEO: OSCAR 2017. Iranski redatelj koji je dobio nagradu za najbolji strani film nije se ni pojavio na proglašenju, no s razlogom

Asghar Farhadi, koji se putem video linka obratio prisutnima na premijeri 'Trgovačkog putnika' u Londonu
 REUTERS

Iranski redatelj Asghar Farhadi dobio je svog drugog Oscara za najbolji film na stranom jeziku za 'Trgovačkog putnika', no kao čin protesta protiv Donalda Trumpa i njegove zabrane ulaska muslimanima iz sedam zemalja u Sjedinjene države, nije se pojavio na dodjeli nagrada.

Kako je Farhadi rekao New York Timesu još krajem siječnja, odlučio je ne se pojaviti na dodjeli nagrada čak i ako u njegovom slučaju bude napravljena iznimka.

Umjesto Fahradija, na pozornici se pojavila ugledna poslovna žena Anousheh Ansari, amerikanka iranskog porijekla i pročitala Farhadijevu izjavu:

'Velika mi je čast primiti ovu vrijednu nagradu po drugi put. Zahvalio bih članovima Akademije, svojoj ekipi u Iranu, svom producentu, Amazonu i svim nominiranima.

Žao mi je što nisam s vama večeras. Nisam došao iz poštovanja prema ljudima u mojoj zemlji i onima iz ostalih šest zemalja kojima je nehumani zakon zabranio ulazak u SAD.

Podjela svijeta na 'nas' i 'naše neprijatelje' stvara strah. Riječ je o opravdavanju za agresiju i rat. Ti ratovi koče demokraciju i ljudska prava u zemljama koje su bile žrtve agresije. Filmaši mogu svoje kamere iskoristiti kako bi zabilježili ljudske kvalitete i rušili stereotipe raznih nacija i religija. Oni stvaraju empatiju između nas i ostalih. Empatiju koju danas trebamo više nego ikad.', pročitala je Ansari izjavu iranskog redatelja.

Inače, i ostali nominirani u ovoj kategoriji oglasili su se proglasom kojim 'osuđuju nacionalističku i fanatičnu klimu koja se može vidjeti danas u Americi i u brojnim drugim zemljama, a koju predvode vodeći političari'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:30