PIŠE NENAD POLIMAC

VIDEO: PROGRAM NAKRCAT ATRAKCIJAMA Vukovaru na filmovima zavide u cijeloj regiji

AUTOR:
  • Nenad Polimac

 • OBJAVLJENO:
 • 09.08.2018. u 15:24

 • YouTube

  Pribor iz filma 'Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari'

   

  U odnosu na druge domaće festivale, Vukovar film festival i ove je godine nakrcao program atrakcijama na kojima bi im pozavidjele i mnoge filmske smotre u regiji.

   Nema ih baš toliko u glavnom regionalnom programu u kojem se za nagradu bore filmovi iz podunavskih zemalja, ali i tu ima jakih aduta, ponajprije ratna drama “Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari”, pobjednik festivala u Karlovym Varyma, u režiji Radua Judea (njegov “Aferim” trijumfirao je prije tri godine u Vukovaru), zatim zanimljiv bugarski film “Radiogram” koji se zbiva za komunizma te njemački “3 dana u Quiberonu” čiji je glavni lik pokojna Romy Schneider.

   

  Hrvatsku zastupa film “Za ona dobra stara vremena” Ede Galića, a Srbiju intrigantan ZF “Ederlezi Rising”. O pobjedniku će odlučivati žiri u kojem su glumica Nela Kocsis, producent Nebojša Taraba i kritičar Zlatko Gall.

   

  Najjači je - kao i dosad - program koga se može vidjeti u perivoju dvorca Eltz. U njemu je hrvatska premijera kanskog pobjednika “Obiteljske veze”, režirao ga je kultni japanski filmaš Hirokazu Koreeda, a ništa manje ne izdvaja se ni “Hladni rat” Pawela Pawlikowskog, dobitnika Zlatne palme za najbolju režiju.

   

  U vukovarskom CineStaru prikazuje se dosta filmova, izdvajaju se “Sretan kao Lazzaro” Alice Rohwacher, dobitnik Zlatne palme za najbolji scenarij, i “Svatko zna” dvostrukog oskarovca Asghara Farhadija, a zanimljiv je program i u Vukovarskoj adi, dok je popularna Bajadera mjesto gdje možete vidjeti sjajan dokumentarac JR-a i veteranke Agnès Varda.

  Izdvajamo