TEŠKE OPTUŽBE

VIDEO: RADNJA FILMA KOJI JE FAVORIT ZA OSCARA JE PLAGIJAT? Redatelj optužen da je pokrao predstavu iz 1969.: 'Nabrojali smo više od 60 sličnosti'

Guillermo del Toro
 Profimedia, UPI
 

"Oblik vode", konkurent za ovogodišnjeg Oscara za najbolji film, pogodila je u srijedu tužba za plagiranje, u kojoj se navodi kako je njegov fantastični zaplet o romantičnoj vezi između čistačice i tajanstvenog riječnog stvorenja uzeta izravno iz jedne američke kazališne predstave.

Tužba, podignuta u saveznom sudu u Los Angelesu, navodi kako su redatelj Guillermo del Toro, producent Daniel Kraus i filmski studio Fox Serchlight "drsko prepisali priču, elemente, likove i teme" iz predstave pokojnog Paula Zindela iz 1969.

"Oblik vode" je nominiran u najviše, čak 13 kategorija za Oscara na svečanosti 4. ožujka, uključujući za najbolji film i najboljeg redatelja. Tužba je predana dan nakon su glasački listići poslani nekih 8.000 članova Akademije za filmske umjetnosti i znanosti koji glasuju tko će dobiti Oscara.

Tužba, koju je podnio Zindelov sin David, nabrojala je više od 60 sličnosti između predstave "Daj da čujem tvoj šapat" i "Oblika vode".

Među njima je i fabula predstave i filma o osamljenoj spremačici koja radi u znanstvenom laboratoriju tijekom Hladnoga rata, uspostavi ljubavnu vezu s uhvaćenim vodenim bićem i skuje plan kako da ga oslobodi.

U Zindelovoj predstavi biće je dupin. U filmu to je polu-čovjek, polu-riječno biće.

Tužba kaže kako "unatoč upadljivim sličnostima između predstave i očito iz nje izvedenog filma optuženi se nisu udostojali zatražiti ili dobiti uobičajenu dozvolu" za prava na Zindelovu predstavu, niti su ga naveli kao autora.

Fox Searchlight je zanijekao tvrdnje kao "neutemeljene i u potpunosti bezvrijedne".

Studio je rekao u priopćenju kako izgleda da je tužba tempirana "da bi se podudarila s glasovanjem za Oscara kako bi izvršila pritisak na studio da na brzinu postigne dogovor. Umjesto toga mi ćemo energično braniti sebe i, samim tim ovaj inovativan i originalan film".

"Oblik vode" je već dobio Zlatni globus za najbolji film i brojne nagrade za glumu i druge zanatske nagrade od filmskih kritičara u Sjedinjenim Državama i drugdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:06