VOLDEMORT OSVAJA INTERNET

VIDEO: RIJEČANKA MAJA GLUMI U FILMU O HARRYJU POTTERU KOJI SU SNIMILI FANOVI 'Kako su nas u talijanskom dvorcu transportirali u svijet Hogwartsa'

 

Novi film iz svijeta Harryja Pottera je tu: “Voldemort: Origins of the Heir” u subotu navečer lansiran je na YouTube, gdje se može besplatno pogledati i samo u tri dana skupio je gotovo pet milijuna pogleda.

Mnoštvo je stvari zanimljivo u vezi s tim filmom: snimili su ga fanovi iz Italije, materijal su izvukli iz onoga što se o Voldemortovu životu poslije Hogwartsa spominje u serijalu knjiga o Potteru, a autori su dugo pregovarali s Warner Brosom, koji je snimio sve filmove iz franšize o Potteru i na kraju im dozvolio da dovrše snimanje, uz uvjet da film bude neprofitan. Tako je Voldemort postao prvi fanovski uradak u povijesti tematski vezan uz čarobnjački svijet koji je snimljen s blagoslovom Warner Brosa.

U filmu sudjeluje 39 glumaca i statista, a među njima je i jedna Hrvatica.

Maja Urukalo rođena je u Rijeci, a u talijansku Vicenzu preselila je u dobi od sedam godina. Ova 23-godišnja studentica engleskog i španjolskog jezika velika je obožavateljica Harryja Pottera, koji je počela čitati kao djevojčica, a prijatelj fotograf preporučio ju je snimateljima. U srpnju je otputovala na set filma.

- Snimali smo u Castello del Buonconsiglio u Trentu. Cijeli smo dan izgubili na snimanje samo jedne scene, no bilo je zabavno i bila sam počašćena što mogu biti na setu. Bilo je, doduše, vruće, a mi smo morali na sebi imati pelerine i svu odjeću koju imaju polaznici Hogwartsa - prisjeća se Maja.

Ključna scena

Ona u sceni koja se odvija u najpoznatijoj školi vještičarenja i magije u Hogwartsu glumi jednu od učenica. U njoj glavni likovi - Grisha McLaggen, nasljednica Gryffindora, i Tom Marvolo Riddle, nasljednik Slytherina - razgovaraju o metloboju i tome da će on jednog dana biti najmoćniji čarobnjak svih vremena, a Maja sjedi na stubama zadubljena u knjigu. Premda se ne čini kao teška uloga, vrućina je sve otežala.

- Svi su bili super i jako ljubazni pa je to olakšalo snimanje. Neke od glumaca sam poznavala, no Maddalenu i Stefana, koji tumače glavne uloge, tek tada sam upoznala. Osim ljudi, jako su me impresionirale sove, koje su bile na setu. S njima su bili instruktori koji su ih trenirali da okrenu glavu kad je potrebno i lete s jedne strane na drugu. To sigurno nije bilo lako, ali meni je bilo divno vidjeti - prisjeća se Maja, koja je jedva dočekala da se film objavi kako bi ga mogla pogledati. Nije bila jedina: o tome koliko ga se nestrpljivo iščekivalo govori činjenica što ga je u nepuna dva dana pogledalo 4,5 milijuna ljudi diljem svijeta.

Reakcije su podijeljene: dok su neki oduševljeni činjenicom da su sami obožavatelji sami nešto snimili (budžet im je bio samo 15 tisuća dolara, a skupili su ga iz donacija fanova diljem svijeta) i pritom su očito uložili dosta truda, drugi smatraju kako je radnja pomalo dosadna, da je sve skupa neuvjerljivo i da ne drži vodu.

Mladi Voldemort

Čime se bavi film? Fanove koji su ga snimili oduvijek je zanimalo što se dogodilo s perspektivnim, zgodnim mladim Tomom Riddleom nakon što je završio obrazovanje u Hogwartsu i kako je došlo do toga da je nekoliko godina nakon postao strah i trepet čarobnjačkog svijeta uzevši ime Lord Voldemort? U knjigama je razbacano nekoliko tragova koji su poslužili za tkanje ovog prequela (radnja je smještena u vrijeme prije Harryja Pottera): Tom nakon završetka školovanja pronalazi posao u mračnoj staretinarnici Borgin and Burkes, a na poslu upoznaje bogatu i usamljenu Hepzibu Smith, koja je njime toliko oduševljena da mu pokazuje najvrednije predmete svoje kolekcionarske zbirke. Tom je ubija je kako bi došao do Slytherinova medaljona i pehara koji je pripadao Helgi Hufflepuff, a koje kasnije pretvara u horkrukse - magične predmete u koje sakriva dio svoje duše, kako bi bio besmrtan.

No, naravno, sve to nije bilo dovoljno za film pa je scenarist Gianmaria Pezzato radnju malo proširio: u priču je, osim Toma, uključeno još troje nasljednika osnivača Hogwartsa: Grisha McLaggen je nasljednica Gryffindorra, Wiglaf Sigurdsson (čiji je make-up zaista smiješan) Ravenclawa, a Lazarus Smith nasljednik je Hufflepuffa. Svi imaju osobine svojeg doma: Grisha je neustrašiva, Wiglaf mudar, a Lazarus je dobrica. Njih četvero ekipa su koja provodi vrijeme zajedno, no premda je vođa grupe Wiglaf, zna se da je Tom najsposobniji čarobnjak. Ima tu i nesretne ljubavi: Grisha voli Toma, a nju Lazarus. Četvorka se raspada kada u jednom dvoboju Tom slomi ruku Lazarusu, u čiju obranu skače Wiglaf. Nakon toga četvorka se više nikad nije družila, a Tom je na kraju donio smrt svakome od njih.

Sve to priča aurorica Grisha, koja je došla u neku sovjetsku zemlju (ne doznajemo točno koju, premda je vjerojatno riječ o Rusiji) kako bi od tamošnje tajne službe otela Tomov dnevnik, horkruks koji im je slučajno pao u ruke. Ne priča ona to voljno generalu Makarovu, koji je ispituje nakon što je uhvaćena u pokušaju krađe, nego pod utjecajem veritaseruma. Na kraju joj daje dnevnik, a mi u zadnjem trenutku doznajemo kako to zapravo nije Grisha, nego Riddle, odnosno on je tad već bio Voldemort jer ima njegov prepoznatljiv izgled premda, valja to napomenuti, i dalje ima nos i nije posve reptilast, kao u kasnijoj fazi svoje karijere.

Loša gluma?

Neki fanovi su oduševljeni i kažu da je ovaj film podizanje fanfictiona na jednu posve novu razinu, a Potterheadi diljem svijeta ionako su oduševljeni svim novim iz čarobnjačkog svijeta, tako da ponekad nisu dovoljno kritični. Međutim, drugima smeta loša gluma i tvrde kako su 52 minute filma totalni gubitak vremena. Činjenica je kako su se fanovi zaista potrudili: premda ima nekih dijelova koji su nejasni - primjerice, kako je dnevnik završio u neimenovanoj zemlji - i ponekad je radnja malo dosadna, zapravo je, priznajmo, sjajno već na ekranu vidjeti nekoga s kravatom Gryffindora, a kad u kadru vidi prepoznatljive tornjeve Hogwartsa, svakom će Potterheadu brže zakucati srce.

J. K. Rowling, inače vrlo aktivna twitterašica koja komentira sve živo i neživo, o ovom se filmu nije oglasila. Jedino što je komentirala vezano je uz drugi nastavak filma “Fantastic Beasts: Zločini Grindelwalda”, za koji je napisala scenarij, a koji bi se u kinima trebao naći 16. studenoga ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:35