PIŠE JURICA PAVIČIĆ

VIDEO: STEP UP - GODINA PLESA Plesno natjecanje kroz kineske klasne i socijalne odnose

 Screenshot: Youtube
 

Franšiza “Step Up” zamišljena je sredinom prošlog desetljeća kao pokušaj da se u kino formatu eksploatira kultura televizijskih natjecanja talenata. Od 2006. do danas snimljeno je pet “Step Up” filmova koji su na Zapadu bili umjereni hitovi, ali su popularnost stekli u istočnoj Aziji.

To je vjerojatno glavni razlog da “Step Up” serijal dobije i svoj kineski odvjetak. Riječ je o filmu “Step Up - Godina plesa” koji je nastao u kinesko-američkoj koprodukciji, u režiji Rona Yuana.

Glavni junaci “Godine plesa” su dva klasno suprotstavljena plesača. Jedan od njih je povratnik iz zatvora, drugi sin tajkuna koji je u plesačkom incidentu ozlijedio nogu, a otac mu priječi bavljenje plesom. Dva plesača udruže se s nakanom da pobijede kineski plesački tim Crne tigrove i uđu u TV finale protiv američkih plesača. Pritom mladi bogataš ima i osobni motiv: vođa Crnih tigrova namjerno ga je ozlijedio pri plesnoj točki.

“Step Up” filmovi su - naravno - uvijek formulaični i predvidiva zapleta, pa je takav i kineski. Ono što “Godinu plesa” čini ipak zanimljivom je premještanje standardnog zapleta u kineski ambijent, ikonografiju, socijalne i klasne odnose. Taj zanimljivi antropološki dodatak devalviran je, međutim, utoliko što film u kinima ne gledamo na kineskom, nego u jeftinoj i otaljanoj engleskoj sinkronizaciji. Šteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:49