REDATELJSKA IKONA

VIDEO: UMRO JACQUES RIVETTE Bio je jedan od najslobodnijih, najlucidnijih i najistaknutijih pripadnika francuskog novog vala

 Getty
Počeo se filmom baviti kao kritičar, a zatim i urednik filmskog časopisa "Cahiers du Cinema", kao što su to činili i drugi budući pripadnici novog vala, Francois Truffaut, Jean-Luc Godard i Eric Rohmer

PARIZ - Filmski redatelj Jacques Rivette, jedan od istaknutijih pripadnika francuskog novog vala, umro je u petak u Parizu u dobi od 87 godina.

Rođen 1928. u Rouenu, Jacques Rivette počeo se filmom baviti kao kritičar, a zatim i urednik filmskog časopisa "Cahiers du Cinema", kao što su to činili i drugi budući pripadnici novog vala, Francois Truffaut, Jean-Luc Godard i Eric Rohmer.

Kao autor ostvario je dvadesetak filmova među kojima su "Pariz nam pripada" i "Luda ljubav".

'Luda ljubav'

Bio je jedan od najlucidnijih i najinovativnijih, najslobodnijih pripadnika novog vala, istaknuo je nekadašnji kritičar i bivši predsjednik Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu Gilles Jacob.

Jean-Luc Godard u filmu 'Pariz nam pripada' Jacquesa Rivettea

"Francuski film izgubio je jednog od svojih najslobodnijih i najinovativnijih redatelja", rekla je glumica Anna Karina, koja je je igrala u Rivetteovom filmu "Redovnica", snimljenom po romanu Denisa Diderota.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:19