BRZA REAKCIJA

Vlada je pronašla 10 milijuna kuna: Problem je riješen, ‘Igra prijestolja’ i dalje će se snimati u Hrvatskoj!

    AUTOR:
    • Adriana Piteša

  • OBJAVLJENO:
  • 23.07.2012. u 08:54

Vlada je pronašla rješenje za 10 milijuna kuna kojim se pokrivaju poticaji za međunarodne filmske projekte dogovorene u 2012.

Podsjetimo, u javnost je dospjela priča o tome kako je pod upitnik navodno dovedeno snimanje treće sezone serije “Igra prijestolja” u Dubrovniku jer su producenti tražili garanciju za poticaj koji im pripada prema Zakonu o audiovizualnim djelatnostima koji je stupio na snagu početkom godine.

20 posto sredstava

Tim im se zakonom jamči povrat 20 posto utrošenih sredstava. No, u proračunu, čini se, nisu bila rezervirana sredstva za tu namjenu.

Kako su nam rekli u Ministarstvu kulture, uz suglasnost Ministarstva financija potpisan je Pravilnik o poticanju ulaganja u proizvodnju audiovizualnih djelatnosti. Iznos od 10 milijuna kn odnosi se na sljedeće projekte: “Igra prijestolja”, “Volcano”, “Girls”, “Caught in Flight”, “Nemesis,” “The Riders”.

Novi model

Teret isplate poticaja stranim filmašima prema spomenutom zakonu bio je na Ministarstvu kulture, što nije uobičajena praksa u svijetu, ali to će se, čini se, promijeniti jer u suradnji s Ministarstvom poduzetništva i obrta izrađuju model prema kojem bi ono ubuduće provodilo realizaciju poticaja.

Izdvajamo