VIDOCQ

'VLADAR PARIZA' Raskošni akcijski film o ocu suvremene kriminalistike koji je prvo bio lopov i kažnjenik

 

Eugène François Vidocq (1775-1857) čovjek je kojeg se obično smatra ocem kriminologije. Osnivač francuske službe sigurnosti, Vidocq je utemeljio veliki dio suvremene kriminalistike, od balistike do vođenja kartoteke. Ipak, u pučkoj je mašti ostao ponajprije zapamćen po svom karijernom obratu: bio je prvo lopov i kažnjenik, potom špicl, a tek je tada postao policajac.

Očito zanimljiv tip, Vidocq je dosad bio glavni lik niza filmova i serija, uključujući popularnu francusku TV produkciju iz 70-ih. Pred nama je sada nova verzija filma koju potpisuje režiser Jean-François Richet. Riječ je o francuskoj A produkciji koja koštala 22 milijuna eura, a u njoj se pojavljuje niz tamošnjih zvijezda, uključujući Vincenta Cassela kao Vidocqa.

Richetova verzija niti je činjenično vjerna, niti se bavi onim što je Vidocqa proslavilo - policijskim umom. Umjesto toga, Richet je napravio raskošni akcijski film u kojem se Vidocq (Cassel) bori protiv kriminalnog mastermajnda (Diehl) koji mu ne može oprostiti razvrgnuto savezništvo. Ima tu raskošnih setova, erotike, puškaranja i mačevanja, a Vidocq probleme uglavnom rješava fizičkom silom i šarmom. Sve je to lakogledljivo i izvedeno vješto te nalikuje nekim skorsizovskim “Bandama Pariza”. Ostaje tek pitanje: zašto je tu ikom trebao - Vidocq?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:50