EMITIRANA SAMO JEDNOM

ZABRANJENA EPIZODA 'NAŠEG MALOG MISTA' Pet desetljeća biser je ležao zakopan, a sad se zna kada restaurirana snimka stiže na male ekrane

'Naše malo misto'
 Arhiva Cropix
 

Pola stoljeća je biser hrvatskog dramskog programa ležao zakopan u arhivi Zabavnog programa HRT-a i na njega se zaboravilo. A radi se o specijalnoj 14. epizodi kultne serije Malo misto, ‘Zagrebulje’, emitiranoj samo jednom - 31. prosinca 1970. - u sklopu Novogodišnjeg programa nekadašnje Televizije Zagreb, i od tada joj se gubi svaki trag. Nakon čega je zabranjena, piše HRT.

Epizodu je sasvim slučajno otkrio Miljenko Baričević, montažer HTV-a, koji objašnjava kako je riječ o posebnom malom specijalu od 33 minute. Specijal je bio arhiviran pod zabavni, a ne dramski program pa je to jedan od razloga zašto je snimka toliko dugo vremena ostala neotkrivena.

- Ta epizoda u ono doba morala je izazvati poprilično političko uznemirenje. Tadašnji komunistički političari sigurno nisu bili sretni s tom epizodom jer u njoj ima stvari koje u najmanju ruku prelaze onu granicu satire koja je bila tolerantna u to doba. Nikola Vončina u svojoj knjizi spominje upravo to - da je jedanput emitirana i da je tada zabranjena. Inače, u ‘Našem malom mistu’ puno stvari bilo je novog i nikad emitiranog. Ima jedna scena gdje doktor Luigi i Boris Dvornik mokre s rive. Ta je scena stvorila veliku medijsku buku u to doba - zašto i kako si televizija može dozvoliti takvo nešto emitirati - rekao je u emisiji ‘Dobro jutro, Hrvatska’ Renato Kunić, ravnatelj Programa HRT-a.

Urednica antologije dramskog programa Maja Gregl istražujući novinsku dokumentaciju naišla je na sjajne kritike u tadašnjem Studiju, što je iznimno bilo važno jer se ni nakon te novogodišnje epizode nije znalo ide li ‘Malo misto’ dalje iako je u bivšoj državi bila jako gledana serija.

Razlozi ‘skrivanja’ epizode navodno se skrivaju u tome da su dijelovi bili nepodobni, previše hrvatski orijentirani, među njima i legendarna scena dolaska dr. Luigia i Bepine na glavni zagrebački trg te pjevanje pjesme Ustani bane, piše HRT.

U seriji glume Karlo Bulić, Asja Kisić, Boris Dvornik, Zdravka Krstulović, Ivo Kadić, Antun Nalis i drugi. Scenarist je Miljenko Smoje, a skladatelj Pero Gotovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 21:28