PREŠUĆENI DETALJI

Zabune, politika i golotinja na dodjeli Oscara

  • Raskšna epska priča čije je snimanje debelo premašilo planirani proračun najbolji je predskazatelj za uspjeh na dodijeli. Sva tri filma koja dijele prvo mijesto po broju kipića imala su takvo zaleđe: i ' Ben Hur ' (1959) i ' Titanik ' (1997) i ' Gospodar prstenova: Povratak kralja' (2003). Svaki od njih ima po 11 Oscara.
  • Titanic, osim što dijeli prvo mjesto po broju osvojenih Oscara, predvodi i ljestvicu filmova koji su dobili najviše nominacija. Prvo mjesto dijeli s filmom ' Sve o Evi ' (1977). Ova su skupila po 14 nominacija. ' Avatar ' je ovogodišnji prvak s devet nominacija.
  • Najvećim gubitnicma među filmovima mogu se smatrati filmovi ' Životna prekretnica ' (1997.) i ' Boja purpura ' (1985.). Oba su filma imala po 11 nominacija, a na kraju nisu dobili niti jedan Oscar.
  • Samo se dva puta dogodilo da je po dvoje glumaca nominirano za ulogu istog lika u istom filmu. Interesantno, u oba slučaja svoje je preste imala Kate Winslet . Ona je u 'Titaniku' igrala Rose DeWitt Bukater, dok je ostarjelu Rose u istom filmu glumila Gloria Stuart , a obje su zaradile nominaciju. Isto se dogodilo i s filmom ' Iris ' u kojem je Kate igrala mladu Iris Murdoch, a Judi Dench Iris u starijim danima i opet su obje glumice zaradile nominaciju.
  • Legendarni Walt Disney čak je 64 puta nominiran za Oscara. Na kraju ih je osvojio 26. Prvog je osvojio davne 1932., a posljednji mu je dodijeljen posthumno 1968. godine.
  • Do 1941. godine popis dobitnika dostavljan je redakcijama tiska nekoliko sati prije ceremonije kako bi novine mogle u sutrašnjem broju imati kompletan izvještaj. Ta je praksa ukinuta kada su nominirani počeli masovno opsjedati novinske redakcije kako bi doznali jesu li među dobitnicima.
  • Muškarac bijele rase uvjerljivo je najvjerojatniji dobitnik Oscara za najbolju režiju. Od kako se nagrade dodjeljuju samo su četiri žene bile nominirane za tu nagradu: Lina Wertmüller za film ' Sedam ljepotica ' (1976.), Jane Campion za ' Piano ' (1993.), Sofia Coppola za ' Izgubljeni u prijevodu ' (2003.) i ove godine je to pošlo za rukom Kathryn Bigelow filmom ' Narednik James '. U dugoj povijesti nominaciju su dobila i dva afro-amerikanca: John Singleton za film ' Žestoki momci ' (1991.) i Lee Daniels za film ' Precious ' (2009.). Nitko od njih nije osvojio Oscara.
  • Bob Hope bio je domaćin dodjele Oscara 18 puta i po otme je rekorder. Prvi je put to radio 1939. godine, kada je Oscare poharao ' Prohujalo s vihorom ', a posljednji put se u toj ulozi našao 1977. godine, kada je za najbolji film proglašen Woody Allenov ' Annie Hall '. Bob Hope je i sam osvojio četiri Oscara. Billyju Crystalu ta ja čast pripala osam puta, a Johnny Carson je to radio pet puta.
  • Dr. Strangelove (1965.) svojim je punim naslovom 'Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb' film najdužeg naslova koji je dosad nominiran za Oscara. ' Z ' iz 1970. je pak film s najkraćim naslovom koji je ušao u konkurenciju za nagradu i taj će rezultat teško biti nadmašen
  • U oskarovskoj povijesti zabilježen je i jedan golišavac. Robert Opak 1974. godine uspio se gol probiti do pozornice i pokazati se okupljenima, ali i milijunskom TV gledateljstvu. Opal je ubijen 1979. godine tijekom pljačke njegovog sex shopa u San Franciscu.
  • Iako mnogi pamte dugačko prenemaganje Halle Berry , najduži govor zahvale održaja je Greer Garson , najbolja glumica na dodjeli 1943. godine. Trajao je punih pet minuta i 15 sekundi. Ove su godine govori zahvale ograničeni na 45 sekundi.
  • Liza Minnelli je jedina osvajačica Oscara kojoj su i oba roditelja osvojila istu nagradu. Judy Garland nagrađena za 1940. godine za ' Čarobnjaka iz Oza ', a Vincente Minnelli nagrađen je za najbolju režiju 1959. godine u filmu ' Gigi '. Liza je pak Oscara osvojila 1973. godine za film ' Kabaret '
  • 'Dođi i uzmi ga, Frank', pozvao je prezenter 1934. godine dobitnika nagrade za najbolji film. Frank Capra se ustao i došao na pozornicu, gdje je shavtio da je prezenter zapravo prozvao Franka Lloyda .
  • Tom Hanks je jedini dobitnik Oscara koji je u zahvali javno razotkrio nečiju seksualnu orijentaciju. Najbolji glumac s dodjele 1994. godine nagrađen je za film ' Philadelphia ', a u govoru su zahvalio svom bivšem profesoru kojeg je okarakterizirao kao 'jednog od najboljih gay Amerikanaca'.
  • Nedolazak Marlona Branda na dodjelu 1973. godine, kada je zbog filma ' Kum ' nagrađen za najboljeg glumca, dio je oskarovske legnde. Marlond je po svog Oscara poslao djevojku imena Sacheen Malo Pero . Time je protestirao protiv tretmana Indijanaca u američkoj filmskoj industriji. Pravo ime Malog Pera je bilo Marie Cruz što je ujedno ime pod kojim se iste godine slikala za Playboy.
  • Politički najvatrenije govore održali su Vanessa Redgrave, nagrađena kao najbolja glumica u sporednoj ulozi 1977. godine za film 'Julia' i Michael Moore koji je 2003. nagrađen za najbolji dokumentarac za film 'Ludi za oružjem'. Ona je napala 'cionističke barabe', a on Gerogea W. Busha riječima: 'Sramite se gospodine Bush.'
  • Ovo je već za rubriku vjerovali ili ne: Phill Collins također ima svoj kipić. Osvojio ga je 1999. godine pjesmom ' You’ll Be In My Heart ' iz crtića 'Tarzan'.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:29