MILJENIK PUBLIKE

ZAGREBDOX 'Dragi Lastane!' najbolji film po ocjeni publike

 Facebook
Prosječna ocjena svih filmova iz međunarodne i regionalne konkurencije (sveukupno 44 naslova) iznosi 4.1, što, tvrde u ZagrebDoxu, pokazuje zadovoljstvo publike ovogodišnjom festivalskom ponudom

ZAGREB - Dokumentarac "Dragi Lastane!" redateljice Irene Škorić je publika, koja je zadnjih sedam dana pohodila ZagrebDox, proglasila najboljim filmom tog međunarodnog festivala dokumentarnog filma.

Taj je film, koji je premijerno prikazan u regionalnoj konkurenciji tog festivala, dobio visoku ocjenu publike 4.81 i tako osvojio posljednju nagradu desetog ZagrebDoxa, priopćili su danas organizatori festivala. Napominju kako je u tijesnoj utrci za nagradu publike do zadnje projekcije bilo nekoliko filmova, te da je čak osam filmova osvojilo nagradu veću od 4.5.

Prosječna ocjena svih filmova iz međunarodne i regionalne konkurencije (sveukupno 44 naslova) iznosi 4.1, što, tvrde u ZagrebDoxu, pokazuje zadovoljstvo publike ovogodišnjom festivalskom ponudom.

Dokumentarni film "Dragi Lastane!" nakon više od četiri desetljeća otkriva jednu od "najčuvanijih tajni hrvatskog novinarstva" - tko stoji iza Lastana, pjegavog momka koji i danas u Modroj lasti odgovara na pitanja znatiželjnih i zbunjenih tinejdžera.

Redateljica Irena Škorić i sama je bila jedna od mnogih čitateljica Modre laste u kojoj je, kako kaže, uz strip na zadnjoj stranici najprije čitala stranice s Lastanom. Godinama je pokušavala saznati tko se krije iza Lastana, a kada je odlučila napraviti film o tome naišla je na mnoge prepreke zbog čvrstog kodeksa šutnje u uredništvu časopisa, koji se ponekad odnosio čak i na Lastanove članove obitelji.

Uz razgovore s mnogima koji su stvarali lik, otkriveno je da su od uvođenja rubrike 1969. u tada najtiražnijem časopisu za djecu bila najmanje četvorica Lastana, dok se identitet sadašnjeg, koji dobiva ipak više e-mailova nego pisama, još čuva u tajnosti.

U ZagrebDoxu napominju i da je Irena Škorić 2010. već osvojila nagradu festivalske publike, i to s filmom "Sudbina broja 13".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:03