Dobra serija na HBO-u

ZAOKRET U KARIJERI Sarah Jessica Parker u 'Razvodu' miče stigmu uloge iz 'Seksa i grada'

Bračno savjetovanje završi debaklom nakon što muž dozna da se Frances sa svojim ljubavnikom, sveučilišnim profesorom, seksala čak 32 puta

“Zdravica, zdravica”, povikali su uzvanici koji su se okupili na proslavi rođendana Diane, sredovječne dame s povelikim kugom prijatelja.

Ustao je njezin suprug Nick i podigao čašu: “Nazdravljam svojoj ženi koja je upravo navršila pedesetu, moram reći da je uvijek izgledala mlađom nego što jest, ali sada su je godine konačno sustigle”. Diane nije mogla vjerovati da je čula nešto tako bezobrazno, prostrijelila je pogledom Nicka koga je neposredno prije ogovarala s najboljom prijateljicom da se suviše udebljao, pojurila je u pokrajnju sobu i počela preturati po ladicama sve dok nije našla ono što je tražila - pištolj. Uperila je u Nicka i zapucala, a on je jauknuo i srušio se. Nije ga pogodila, ali je zato nesretnik pretrpio srčani udar.

Rješenje je rastava

To je scena iz prve epizode “Rastave”, nove serije kablovske mreže HBO, koja obiluje ovakvim crnohumornim situacijama. Diane i Nick pritom uopće nisu glavni likovi (igraju ih poznata komičarka Molly Shannon i glumac i dramatičar Tracy Letts, proslavljen kazališnim komadom “Kolovoz u okrugu Osage”), nego su to njihovi bliski znanci Frances i Robert, po čijim je emocionalnim peripetijama serija i dobila naslov. U uvodnoj sceni, naime, Frances priopći Robertu da nešto među njima ne štima i da bi rastava bila najbolje rješenje. On je šokiran, ali kad mu ona pritom kaže da ima ljubavnika, iznenađenje prerasta u bijes.

Frances glumi Sarah Jessica Parker i zahvaljujući njoj “Rastava” je dobila iznimno velik publicitet. Osamdesetih i devedesetih bila je zapažena holivudska aspirantica koja nikako da izbori status zvijezde, no sve se promijenilo kada je 1998. zaigrala mondenu kolumnisticu Carrie Bradshaw u HBO-ovoj seriji “Seks i grad”. Postala je jedno od najprepoznatljivijih lica u show businessu, serija je izdržala punih šest sezona, a ona je dobila nagradu Emmy, četiri Zlatna globusa i tri priznanja Ceha američkih glumaca. Usput je nastupila i u ponekom filmu, no svi su je pamtili kao Carrie Bradshaw. Zahvaljujući tome dobro se snašla u svijetu modne industrije, lansirala vlastitu marku za odjeću i parfeme te postala zaštitno lice poznatih brendova. Najviše kontroverzi izazvala je njena odluka da reklamira Gap, što joj je osiguralo 38 milijuna dolara: poklonici “Seksa i grada” protestirali su da “Carrie nikad ne bi nosila nešto tako obično”.

Izostao glamur

Svestrana glumica, koja je uzgred i jedna od izvršnih producentica “Seksa i grada”, bila je svjesna opasnosti ukalupljivanja. Njezina komedija “Što se dogodilo Morganima” s Hughom Grantom kao partnerom osrednje je prošla u kinima, ali su zato dva filmska nastavka “Seksa i grada”, unatoč vrlo lošim kritikama, bili megahitovi. Zar će do kraja karijere morati glumiti Carrie Bradshaw?

“Rastava” je odlučan pokušaj da se s time prekine. Iako su mnogi napisi o seriji počinjali s tezom - Sarah Jessica Parker vraća se na HBO, ovo će biti svojevrsni nastavak “Seksa i grada” - već nakon prve epizode pokazalo se da to nema veze. Glumica je pristala na angažman jer je autorica serije britanska komičarka Sharon Horgan, čiju je urnebesnu humorističku seriju “Katastrofa” uvrstio u svoj streaming program i Amazon Video. Poput mnogih holivudskih zvijezda, i Parker smatra da je britanski humor superioran američkom i da je po njezinom sudu serija “Pa to je fantastično” remek-djelo u odnosu na “Seks i grad”. “Rastava” ima nekih dodirnih točaka s njezinom najvećim uspjehom, jako je naglašeno žensko druženje, Frances je neprestano s Diane i Dallas (Talia Balsam kći je poznatog glumca Martina Balsama i prva supruga Georgea Clooneyja), međutim, ovdje je sve puno vulgarnije, one muškarce nazivaju “kurcima”, a glamura nema nikakvog. Frances se, istina, neprestano uređuje, no to nije ništa posebno, njezin je imidž tipične, nešto otmjenije Njujorčanke iz predgrađa.

U središtu je njezin, postupno raspadajući odnos sa suprugom. Glumi ga Thomas Haden Church, sjajni karakterni glumac nominiran za Oscara za ulogu u “Stranputici” Alexandera Paynea, koji je čista suprotnost otmjenom Chrisu Nothu iz “Seksa i grada”. Izgleda grubo, što je još naglašenije jer je pustio brkove, uostalom, igra građevinskog poduzetnika koji se neprestano nateže s radnicima, a njegova supruga ima druge ambicije, rado bi otvorila galerije i da nije aktualne bračne krize, već bi to učinila. Tipične scene među njima? Robert pobjesni zato što mu žena i kći koriste obje kupaonice po pola sata, pa on mora vršiti veliku nuždu u kanti u garaži, a bračno savjetovanje završi debaklom nakon što dozna da se Frances sa svojim ljubavnikom, sveučilišnim profesorom (Jemaine Clement iz serije “Novozelanđani u New Yorku”), seksala 32 puta. Ponižavajuće su scene u kojima je on ne pušta u kuću, pa se ona pokušava uvući kroz prozor, ukratko, tako nešto ne biste mogli vidjeti u “Seksu i gradu”.

Međuigra partnera

Upravo to je bila i Parkeričina namjera, napraviti nešto što će s nje skinuti stigmu Carrie Bradshaw. “Rastava” je pritom vrlo dobra serija, ponekad neugodna, ponekad duhovita, ali uvijek krajnje realistična. Ima i nedostataka, pripovijedanje je neujednačeno, likovi djece glavnih junaka svedeni su na statiste (ipak su u pitanju tinejdžeri koje se moglo odlično profilirati), a ponekad bismo voljeli da Diane i Dallas dobiju malo više prostora, što se možda popravi u sljedećim epizodama. Danas HBO emitira petu od deset epizoda, a hoće li “Rastava” dobiti drugu sezonu, znat ćemo uskoro. Pilot epizoda imala je pomalo razočaravajući “rating”, 570 tisuća gledatelja (očekivalo se barem milijun), no druga je poskočila, treća je nešto pala, ali je još uvijek bolja od prve, osobito u ciljanoj demografskoj skupini od 19 do 49 godina. Međuigra glavne glumice i njezina partnera je najveći adut serije i bilo bi šteta da ne dobiju više prilika za uslojavanje likova koje tumače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:26