SERIJA 'DIRTY JOHN'

ZGODAN, PRLJAV I ZAO Kako je kronični prevarant i nasilnik zaveo milijunašicu i uništio joj život

 Profimedia, Everett

Ne može se baš reći da serija “Dirty John” iznosi neku dosad neviđenu storiju: šarmantna bitanga zavede bogatu i usamljenu ženu pa je krene odvajati od obitelji, takvih je scenarija bilo i bit će napretek. Međutim, “Dirty John” prometnuo se u pravi društveni i kulturološki fenomen, posebno otkako ju je prije dva tjedna u svoj katalog uvrstio svemoćni Netflix. I za to postoji dobar razlog, naime, riječ je o seriji koja je nastala na temelju strašno popularnog podcasta, koji je pak nastao na temelju serije članaka u Los Angeles Timesu, a koji su pak nastali prema istinitoj priči o naslovnom liku, “prljavom Johnu”.

Kada je Debra Newell 2014. godine upoznala tada 55-godišnjeg Johna Meehana (u seriji ga glumi Eric Bana) preko stranice za upoznavanje 50+ osoba, djelovalo joj je kao san. Nakon serije katastrofalnih spojeva pojavio se on: šarmantan, zgodan i uljudan liječnik i ratni veteran s nježnim srcem. Međutim i naravno, to je bila samo maska. John je praktički već iz majčine utrobe izašao kao prevarant. Nakon razvoda roditelja Johnov otac (kojeg u seriji glumi sjajni Shea Whigham) vodio je ilegalni kasino i nastavio je odgajati njega i sestru Karen. John je bio popularan u školi, ali otac ga je odmalena uključivao u svoje sheme i prevare osiguranja, restorana i slično. Kasnih 80-ih Meehan je već bio uhićen zbog dilanja droge, protjeran iz Kalifornije i selio se s jednog sveučilišta na drugo. Skončao je na pravnom fakultetu Sveučilišta Dayton, gdje je i zaradio nadimak Dirty John. Zbog čega?

Prevare u krvi

Prljavim Johnom prozvali su ga kolege s godine jer se neprestano hvalio s kojim je sve djevojkama spavao i jer je općenito bio prilično sumnjiv tip: dogovarao bi se s ljudima da će im staviti crijep na krov, uzeo bi predujam i više se ne bi pojavio, svojim cimerima je iznajmio kombi bez kočnica, vadio je na desetke kreditnih kartica s lažnim imenima. U to je doba upoznao Toniu Sells, medicinsku sestru s kojom se vrlo brzo vjenčao i koja ga je uzdržavala dok je učio za bolničara i pomoćnika u anesteziji. Dobili su dvoje djece. Osim što je imao ljubavnicu, bio je ovisan o lijekovima protiv bolova koje je krao od pacijenata. Kako se raspao taj brak, Meehan tone u ovisnost i više puta završava u zatvoru zbog raznih optužnica vezanih uz droge i krađe. Na slobodi se snalazi izvodeći sitne prevare, a specijalizirao se za usamljene starije žene. Zavodio ih je, iskorištavao i uzimao im novac i onda bi ih uglavnom terorizirao, a većinu je nalazio na sajtovima za upoznavanje predstavljajući se kao liječnik. Druga metoda bile su sulude tužbe, uključujući i tužbe protiv odvjetnika koji bi ga u tim tužbama zastupali, sve kako im ne bi morao platiti račun. Do trenutka kada se infiltrirao u situirani život Debre Newell 2014. godine, iza sebe je imao 25 godina raznih kriminalnih djela - praćenje i uznemiravanje, odnosno “stalking”, posjedovanje oružja, droge, krađe, napad na policajca - te nekoliko zabrana približavanja. Iz zatvora je posljednji put izašao u listopadu 2014. (u njemu je bio zbog kršenja zabrane približavanja jednoj od šest žena koje su tražile tu mjeru). Samo dva dana kasnije upoznao je Debru Newell (glumi je Connie Britton).

Ona je tada bila 59-godišnja dekoraterka interijera, bogata i uspješna žena koja je desetljećima gradila vlastiti biznis. Udala se i razvela četiri puta i rodila je četvero djece, tri curice i jednoj dječaka (samo dvije najmlađe kćeri pojavljuju se u seriji jer su jedine pristale na to). Bilo je teških trauma u obitelji: godine 1984. Debrin šogor Billy Vickers hladnokrvno je ubio njezinu sestru i svoju suprugu Cindi. Debrina i Cindina majka Arlane, predana kršćanka, ne samo da je oprostila Billyju što je ubio njezinu kćer nego je i svjedočila u njegovu korist i još uvijek je u dobrim odnosima s njim. Meehan je, dakle, šarmirao Debru lažući da je služio kao anesteziolog u Iraku, da je proveo godinu dana s Liječnicima bez granica i Newell je potpuno pala. Samo dva mjeseca kasnije vjenčali su se u Las Vegasu, iako su je užasnuta djeca neprestano upozoravala da nešto nije u redu s tim tipom. Recimo, gdje god bi išli, Meehan bi nosio svoju doktorsku kutu. Pa makar to bio svečani prijem. Debri to nije smetalo, sebi je to pravdala misleći da čovjek jednostavno puno radi. To što stalno traži novac od nje i nema prebijene pare iako je uspješan doktor pravdala je teorijom da mu svi plaćaju na ruke, jer je freelancer. Jedan dan kada su se vratili izvana, u dnevnoj sobi našli su dezorijentiranu djevojku koju je Meehan srušio na pod i izbacio van (u seriji se insinuira da joj je on i platio da provali u stan). To je iskoristio da posvuda po stanu i po Debrinoj firmi instalira kamere koje je neprestano mogao pregledavati. No te kamere iskoristila je i Debra pa je tako vidjela kako John jedan dan ulazi u Teslu (Debrin auto koji je on prisvojio) i odlazi na posao, ali se već nakon pet minuta vraća i baca nazad u krevet. Otkazali su operaciju, tako joj je objasnio.

Kako likvidirati zombija

Međutim, Debra je dotad već bila pronašla dokumente o sudskim tužbama protiv njega, dokaz da nije doktor. I njezina djeca i nećak došli su joj s dokazima da joj Meehan laže i da je silne godine bio po zatvorima. Angažirala je privatnu detektivku koja je otkrila razmjere Meehanove patologije i njegovu nasilnu prošlost. Nakratko se iselila i prekinula s Johnom, na olakšanje obitelji. Ali, Meehan je nagovara da se vrati i situacija postaje još gora. Napokon, u travnju 2016. Debra traži razvod i zabranu približavanja, ali sudac taj zahtjev odbija, jer da nema neposredne prijetnje. Dva mjeseca kasnije Meehan krade Debrin auto i pokušava ga zapaliti, ali ne uspijeva. U kolovozu presreće Debrinu najmlađu kćer Terru na parkiralištu i - ako niste gledali seriju, a planirate to učiniti, prestanite čitati dalje - napada je nožem. Terra, koja je učila samoobranu i bila je opsjednuta zombijima i serijom “Walking Dead”, izbija mu nož iz ruke. I uzima ga u svoju ruku.

“Samo sam ga počela probadati. Počela sam ga odgurivati sa sebe i nekako mi je došao ovdje, na rame, i tako sam zadnji ubod zabila u njegovo oko. Samo sam razmišljala ‘Ne želim da ustane, ne želim da me opet napadne, ako ustane, ubit će me’”, rekla je Terra za Fox5.

Prljavi John umro je u bolnici četiri dana kasnije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:12