HUMAN RIGHTS FILM FESTIVAL

'Živimo u društvu koje se počelo razarati, a do toga su doveli upravo pozivi na jedinstvo. Ovo je poziv na podjele!'

 Mladen Pobi / HRFF
 

ZAGREB – Projekcijom čileanskog igranog filma Jedna čudesna žena (Una mujer fantastica) Sebastiana Lelioa sinoć je u kinu Europa otvoreno 15. Izdanje Human Rights Film Festivala. Festival je službeno otvorio direktor i selektor Petar Milat, a svi posjetitelji u narednih će šest dana moći uživati u 40 dokumentarnih i igranih naslova koji potiču na razmišljanje i angažman.

"Živimo u društvu koje se počelo razarati, a do tog razaranja su doveli upravo pozivi na jedinstvo, zajedništvo i zbijanje redova. Za razliku od toga HRFF je poziv na različitost, štoviše na podjele i na hrabrost da se na podjelama ustraje. Takav stav je, držimo, konstruktivniji i kreativniji od iluzornih obećanja nekog jedinstva", ovim je riječima Petar Milat otvorio festival. Pored kina Europa, dio filmskog programa bit će prikazan u Multimedijalnom centru Studentskog centra, a valja istaknuti i zanimljiv popratni program festivala.

Današnji filmski program započinje u 18 sati u kinu Europa projekcijom filma Adrianina pogodba (Adriana's Pact); riječ je o filmskom prvijencu Lissette Orozco, snažnom i intimnom portretu autoričine obitelj u kojem otkriva kako je njezina najdraža teta radila za čileanskog diktatora Pinocheta i njegovu tajnu policiju, DINA-u. Adriana je oduvijek bila redateljičina omiljena teta koja se skrasila u Australiji. No tijekom posjeta obitelji u Čileu 2007. ona biva uhićena pod optužbom da je radila u Pinochetovoj službi. Kroz snimanje filma, Orozco otkriva dosad nepoznate i neotkrivene konflikte unutar obitelji koji odražavaju društvene probleme njihove zemlje uopće. Film je osvojio nagradu za mir na Berlinaleu.

U 20 sati na rasporedu je film iz programa Sjedinjene Države Levanta koji se u suradnji s Booksom i Revijom malih književnosti održava u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Dubrovniku i Vukovaru. Grad duhova (City of Ghosts) je američki dokumentarac nagrađivanog redatelja Matthewa Heinemana (Zemlja kartela) koji prati djelovanje grupe sirijskih medijskih aktivista koji su se udružili nakon okupacije ISIS-a 2014. Film je osvojio brojne nagrade, uključujući nagradu publike na CPH:Doxu kao i nagradu žirija na međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Sheffieldu.

Gospođa Fang (Mrs. Fang) najnovije je djelo jednog od najvećih svjetskih dokumentarista Wanga Binga koje dokumentira posljednje dane starice koja boluje i umire od Alzheimerove bolesti. Film je sniman tijekom 2015. u periodu kada je bolest uznapredovala, te potom 2016. kada je zabilježeno posljednjih deset dana njezina života. Gospođa Fang direktno pokazuje osjećaje osobe nadomak smrti, kao i stvarnost, svakodnevicu i ponašanje obitelji i okoline prema osobi koja uskoro napušta ovaj svijet. Film je osvojio Zlatnog leoparda na ovogodišnjem filmskom festivalu u Locarnu. Film Gospođa Fang bit će prikazan u 22 sata.

Popratni program započeo je već u 10 sati u dvorani Müller kina Europa uz raspravu pod nazivom 'Pristup zdravlju – pravo ili milost? - Pristupačnost zdravstvenih usluga u RH'. Riječ je o predstavljanju zagovaračkih zahtjeva i javnoj raspravi o (ne)pristupačnosti zdravstva i zdravlja u Hrvatskoj u suradnji s Koalicijom udruga u zdravstvu i Centrom za mirovne studije. U raspravi sudjeluju: dr.sc. Ana Bobinac (Sveučilište u Rijeci), autorica izvještaja o javnim politikama u zdravstvu “Pristup zdravstvenim uslugama”, Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu, dr. Aleksandar Džakula, Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar uz moderatoricu Sandru Benčić (CMS i zaklada SOLIDARNA).

U 12 sati uslijedit će projekcija dokumentarca Život od milijun dolara i razgovor s redateljem Robertom Tomićem Zuberom koje organizira zaklada Solidarna pod geslom “Ne ponovilo se!”, kao podsjetnik na tragične scenarije kada hrvatski zdravstveni sustav ne uspijeva adekvatno odgovoriti na kritične zdravstvene potrebe te podržati članove obitelji pacijenata koji izloženi očaju i prepušteni sami sebi, spas traže u humanitarnim akcijama i samostalnoj potrazi za liječenjem u inozemstvu.

U 20 sati pak bit će održan program pod nazivom 'Roditelji u borbi za šansu za život svoje djece'. Prvi dio događaja rezerviran je za projekciju dokumentarnog filma Pacijentica kolumbijskog redatelja Jorgea Caballera koji prati sredovječnu ženu u danonoćnoj skrbi o 23-godišnjoj kćeri oboljeloj od raka.

Nakon filma, u suradnji s udrugama Krijesnica i Kolibrić, uz gostovanje članova još niza udruga u zdravstvu, održat će se razgovor s roditeljima djece oboljele od malignih bolesti o njihovim iskustvima borbe za šansu za život njihove djece i prijedlozima kako zdravstveni sustav učiniti ljudskijim i podržavajućim za obitelji pacijenata.

Ovaj okrugli stol zaklada SOLIDARNA organizira kao izraz poštovanja prema obiteljima djece oboljele od neuroblastoma i zahvalnosti prema svih 32.740 potpisnika građanske peticije Svako bolesno dijete ima pravo na šansu za život koja je u lipnju ove godine polučila uspjeh – umjesto humanitarne akcije i improvizacija, Vlada RH i javnozdravstveni sustav su, zahvaljujući snažnom i jasnom pritisku javnosti i medija, unatoč početnom otporu, osigurali financije za liječenje sve djece iz Klaićeve za koju su njihovi liječnici i vodeći specijalisti utvrdili da su kandidati za liječenje imunoterapijom.

Ulaz na sve projekcije i popratna događanja 15. Human Rights Film Festivala je besplatan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 20:17