FESTIVAL TOLERANCIJE

ŽIŽEK DIŽE PRAŠINU NOVOM IZJAVOM: 'Prezirem humanitarnost prema izbjeglicama koja je sad tako u modi...Europa ih ne može primiti sve'

 Marko Miščević/Cropix
Žižek je kritičan i prema ljevičarskim kritikama "protuimigrantskog nacionalizma" jer je taj fenomen zapravo zrcalni odraz, odnosno reakcija na "multikulturalnu otvorenost" koja je zapravo "ideologija današnjeg kapitalizma"

LJUBLJANA - Slovenski filozof Slavoj Žižek izjavio je u srijedu da prezire pomodnu humanitarnost koja se u Europi pokazala u odnosu prema migrantima i izbjeglicama.

"Prezirem humanitarnost koja je sada tako u modi, pa i u Sloveniji", kazao je Žižek u raspravi na ljubljanskom "Festivalu tolerancije" koji završava u četvrtak.

Riječ je o smotri filmova i nastupa kulturnih djelatnika, mislilaca i filozofa o problemima multikulturalizma, koju je prije više godina u slovenskom glavnom gradu pokrenuo Branko Lustig i čiji je nastanak potaknut održavanjem zagrebačkog festivala židovskog filma. Organizatori ljubljanskog Međunarodnog festivala tolerancije su Mini teater i Židovski kulturni center Ljubljana.

"Iskazivanje naklonosti prema izbjeglicama postalo je jako 'fancy' pa su se Slovenci hvalili koliko će izbjeglica udomiti kod sebe, sve dok izbjeglice nisu postali realnost. Sada takvi pomodni humanitarci uglavnom šute", kazao je Žižek, poznat po svojim analizama društvene zbilje punim sarkazma.

Žižek je kazao da je izuzetno kritičan i prema ljevičarskim kritikama "protuimigrantskog nacionalizma" jer je taj fenomen zapravo zrcalni odraz, odnosno reakcija na "multikulturalnu otvorenost" koja je zapravo "ideologija današnjeg kapitalizma".

Migranti i izbjeglice dolaze u Europu jer stari kontinent još uvijek vide kao svjetionik demokracije i blagostanja, ali potpuno otvaranje granica Europe za milijune migranata nije rješenje, ocijenio je slovenski filozof.

"Izbjeglice su ljudi kao i svi drugi. I među njima je mnogo onih koji su zli, nasilni, zaostali i opasni, o tome treba otvoreno govoriti", kazao je Žižek u svom nastupu na festivalu, prenose slovenski mediji.

Žižek smatra da migrantsku krizu treba zaustaviti na izvoru, ali je skeptičan jer smatra kako konflikte u područjima iz kojih dolaze izaziva geopolitičko odmjeravanje velikih te da postoji opasnost da se konflikti prenesu i u Europu.

"Nitko se zapravo tamo ne bori protiv terorizma, sve te države samo ostvaruju vlastite ciljeve, a Kurdi u Turskoj su jedini koji se doista bore protiv radikalnog islamizma", kazao je filozof Slavoj Žižek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:16