10 UMJETNIKA IZ REGIJE

FOTO Otvorena izložba 'Umjetnik na odmoru' u MSU-u: Vizualna dinamika i performansi, uz skulpture Ivana Kožarića

Koncept projekta osmislio je kolekcionar Marinko Sudac, a izložba u MSU ostaje otvorena do 30. rujna
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Izložba radova desetak umjetnika koji su tijekom ljeta nastali u Novom Vinodolskom , a među kojima su i skulpture Ivana Kožarića, otvorena je danas u NO galeriji Muzeja suvremene umjetnosti pod naslovom "Umjetnik na odmoru".

Željko Kipke: 'Stari umjetnici avangarde konačno su došli obilježiti svoj teritorij!'

Riječ je o radovima nastalim u sklopu istoimenoga projekta koji se održavao tijekom ljeta u Novom Vinodolskom , a uz hrvatske umjetnike Vladu Marteka, Željka Kipkea i Ivana Kožarića, sudjelovali su Attila Csernik i Era Milivojević iz Srbije, Romelo Pervolovici iz Rumunjske, Balint Szombathy, Sandor Pinczehelyi i Janos Sugar iz Mađarske, Radomir Damnjanović Damnjan i Ilija Šoškić iz Italije.

Akciju "Umjetnik na odmoru" organizirali su tijekom ljeta Institut za istraživanje avangarde, Novi Spa Hotels & resort iz Novog Vinodolskog kao i kolekcija Marinko Sudac.

Povjesničar umjetnosti Branko Fransechi otvorivši izložbu pohvalio je ovaj projekt koji daje novu dinamiku vizualnih umjetnosti koja se temelji na posebnom odnosu kolekcionara i umjetnika. Naglasio je da su na ovogodišnjem ljetnom odmoru umjetnici dobili mogućnost da rade i da se odmaraju, dodavši da se pravi kreativci nikada ne odmaraju. Istakanuo je da bi takve akcije trebalo nastaviti i iduće godine te možda u njih uključiti muzealce i likovne kritičare.

Na današnjem otvorenju izložbe, izvedeni su i performansi Ere Milivojevića, Balinta Szombathyja i Radomira Damnjanovića Damnjana.

Koncept projekta osmislio je kolekcionar Marinko Sudac, a izložba u MSU ostaje otvorena do 30. rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:25