IZLOŽBA U MSU

FOTO: POGLED U AKTUALNU LIKOVNUSCENU Klasična slika nije zanimala autore odabira radova - izloženo je tekjedno platno, okrenuto prema zidu

Naglasak je na fotografiji, što je i razumljivo, jer neka od najjačih imena koje imamo rade upravo u tom mediju
Zagreb, 100316.Muzej suvremene umjetnosti.U MSU je otvorena izlozba Nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost [email protected]. Dodjela nagrada ce se odrzati 25. ozujka.Na fotografiji: rad Dina Zrneca, Bez naziva.Foto: Neja Markicevic / CROPIX
 Neja Markičević / EPH

Izložba koju organizira THT u Muzeju suvremene umjetnosti draga mi je jer je jedna od vrlo rijetkih izložbi koje na jednom mjestu prikazuju što se odvija u ateljeima suvremenih hrvatskih umjetnika.

Nevjerojatno je koliko malo ima takvih izložbi. S druge strane, koliko god zvali strane kustose, a ove je godine to kritičar Marco Scotini, teško je, u zemlji od četiri milijuna stanovnika, izbjeći ponavljanje istih imena.

Naglasak je izložbe, ponovno, na fotografiji, što je i razumljivo jer neka od najjačih imena koje imamo u suvremenoj umjetnosti upravo su s područja fotografije, bilo da je riječ o Jeleni Blagović, pozvanoj autorici, koja interpretira osobna sjećanja, ili umjetnicima mlađe generacije, Borku Vukosavu i Marini Paulenka, ove godine zastupljenima zajedničkim radom, te doajenu Ivanu Posavcu, koji fotografski vizualizira priču o prijatelju i susjedu koji je umro poklopljen stablom u 33. godini života te njegovom ocu lugaru koji čuva svako stablo u toj šumi.

Facebook radovi

Socijalno uvijek vrlo angažiran Davor Konjikušić na sebi se svojstven način bavi pitanjem izbjeglica. U radu “Aura:F37” koristi fotografije policijskih kamera koje su se upotrebljavale za nazdor noćnih granica EU te svjedoče o migrantskim prelascima. Autor dalje navodi: “Naknadnom zvučnom intervencijom mijenjam semantičko značenje slike i razotkrivam njezin restriktivni i represivni potencijal.”

>>> FOTOGALERIJA Pogledajte neke od izloženih radova

Stanko Herceg bavi se prvom fotografijom koja je ikada snimljena, onom koju je 1826. snimio Joseph Nicéphore Niépce, te postavlja pitanje što bi bilo da prvu fotografiju nije uspio snimiti, kako bi danas izgledao život na zemlji. Luka Kedžo, pak, u instalaciji “Kyklop” pokušava proizvesti fotografski aparat, “koji posjeduje mogućnost prizivanja povijesti fotografije u sadašnjost”.

Ako ćemo o medijima, klasična slika nije zanimala autore odabira radova, izloženo je tek platno, slika “Dreamcatcher”, što je rad Mirana Blažeka, no ono je okrenuto prema zidu.

Željko Badurina prošle je godine na Facebooku objavio preko tisuću fotomontaža. Jedna od njih prikazuje dvije barokne, putene, polunage ljepotice, razgovaraju jedna kraj druge, a Badurina umeće dijalog.

Natpis na fasadi

“Svake godine me ta Noć muzeja potpuno iscrpi”, kaže jedna. Druga dodaje: “Ne brini, imamo cijelu godinu za oporavak”, aludirajući na noć kada u muzeje izađe u muzeje, besplatno, preko 300 tisuća ljudi, postavljajući pitanje o svrsishodnosti takve popularizacije muzeja, i njezinoj trajnosti.





Ako ste zaljubljenici u suvremenu umjetnost, svakako navratite večeras na otvaranje izložbe "Nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost T-HT@MSU" u Muzej suvremene umjetnosti u 20 sati :)

Posted by Željko Badurina on Thursday, March 10, 2016




Natpis na vanjskoj fasadi Muzeja koji su mnogi primijetili prolazeći Novim Zagrebom, a na kojemu piše “Prodaje se”, potpisuje umjetnica Lada Sega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:28