VELIKA OBLJETNICA

FOTO, VIDEO: DILJEM HRVATSKE ODRŽAVA SE POPULARNA NOĆ MUZEJA Otvorena je u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, posebni program u čak 220 ustanova!

 
 CROPIX

Noć muzeja, koja se održava u petak navečer diljem Hrvatske, službeno je otvorena u u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt (MUO), jednom od muzeja koji ove godine obilježavaju veliku obljetnicu, što je i središnja tema 15. izdanja te popularne manifestacije.

Manifestaciju od 2005. organizira Hrvatsko muzejsko društvo, a idejne začetnice, autorice koncepcije programa i voditeljice projekta su Vesna Jurić Bulatović i Dubravka Osrečki Jakelić.

Prigodom otvorenja Osrečki Jakelić je istaknula kako ih je sve ove godine održalo zajedništvo, proizašlo iz tradicije muzeja u Hrvatskoj koji surađuju međusobno, bez obzira jesu li veliki ili mali, kao i sa baštinskim te obrazovnim ustanovama.

"Publika je prepoznala kvalitetu programa i podržavaju ga iz godine u godinu", rekla je Jurić Bulatović, zahvalivši svim dosadašnjim partnerima i suradnicima s kojima su s vremenom razvili prijateljski odnos.

"Na neki način Noć muzeja vraća se kući jer je inicijativa za organizaciju te manifestacije krenula upravo iz ovih prostora prije petnaest godina. U početku je to bila samo krasna ideja, a danas je začudan fenomen", rekao je Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO, koji ove godine slavi 140 godina osnutka.

Uz ovogodišnji slogan Noći muzeja - i muzeji slave rođendane, predsjednica Hrvatskog muzejskog društva Vlasta Krklec čestitala je muzejima na okruglim obljetnicama, među ostalima, Muzeju za umjetnost i obrt, Arheološkom muzeju u Splitu osnovanom prije 200 godina, Etnografskom muzeju koji je prošle godine proslavio stotu godišnjicu, Muzeju suvremene umjetnosti, koji je u 2019. obilježio 65 godina osnutka i deset godina preseljenja u novu zgradu.

Potporu manifestaciji izrazio je na otvorenju i potpredsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Frano Parać, podsjetivši na riječi osnivača HAZU biskupa Josipa Jurja Strossmayera o potrebi očuvanja identiteta hrvatskog naroda i baštine, što muzeji i rade.

Noć muzeja otvorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, čestitavši tom prigodom Rijeci kao ovogodišnjoj Europskoj prijestolnici kulture.

Skoro do zadnjeg trenutka rastao je broj muzeja i baštinskih ustanova koje će u petak navečer sudjelovati u Noći muzeja, sada ih je više od 220 i u njima će se do jedan sati iza ponoći održati na tisuće programa, od razgledavanja muzejskih zbirki, stručnih, znanstvenih, edukativnih i zabavnih sadržaja do koncerata, radionica.

15. Noć muzeja - Izložba o 500 godina dubrovačke palače Sponza

Izložba "Palača Sponza 1520.-2020.", kojom Državni arhiv u Dubrovniku (DAD) obilježava petsto godina od posljednje važnije intervencije u gradnji te dubrovačke znamenitosti, otvorena je u petak navečer u Palači Sponza u sklopu programa 15. Noći muzeja.

Na izložbi su predstavljeni arhivski dokumenti, nacrti, fotografije i razglednice koje prate okolnosti gradnje, autorstvo i izvornu namjenu palače, kao i brojne intervencije i adaptacije izvršene unutar objekta tijekom dugih pet stoljeća. Autori izložbe su arhivisti Zoran Perović, Ivona Fabris, Sanja Curić, Nikša Selmani, Tanja Ladišić i Vedran Šerbu.

Namjena Palače Sponza danas je vezana uz smještaj arhivskoga gradiva iz bogate dubrovačke povijesti i u njoj je od 1952. sjedište DAD-a.

Ravnateljica DAD-a Nikolina Pozniak izjavila je kako izložba ispunja ovogodišnju krilaticu Noći muzeja "Velike obljetnice", budući da Palača Sponza slavi okruglih petsto godina.

"Državni arhiv je 1952. iz Kneževoga dvora preselio u Palaču Sponza, sa svim vrijednim artefaktima i dokumentima. U zajednici arhiva, knjižnica i muzeja nastojimo poštovati baštinu i naslijeđe“, istaknula je Pozniak.

Jedan od autora izložbe arhivist Zoran Perović rekao je kako Dubrovčani već jako puno znaju o povijesti Palače Sponza, ali i da bi izložba s vizualizacijom i originalnim dokumentima mogla pomoći u objašnjenju kako je jedna zgrada od skladišta i kovnice novca postala carinarnica, a na koncu i arhiv.

Uz izložbu, posjetitelji su mogli vidjeti i izložene originalne dokumente s izložbe u čitaonici Arhiva, a održane su i projekcije kolaža dokumentarnih filmova o Dubrovniku te dva promidžbena filma o Dubrovniku iz 1950.-ih godina.

Bogata ponuda za Noć muzeja u Osijeku

Za 15. Noć muzeja, koja se ove godine održava pod nazivom „Velike obljetnice hrvatskih muzeja”, osječki muzeji su za petak navečer pripremili niz zanimljivih izložbi, radionica i drugih događanja.

Kako je rekao Denis Detling, ravnatelj Muzeja Slavonije, jednog od najstarijih i najvećih muzeja općeg tipa u Hrvatskoj, odlučili su pozornost posvetiti donacijama koje su u Muzej Slavonije pristigle u prošlih 25 godina pa je postavljena izložba „Donacije – izbor iz zbirki Muzeja Slavonije 1994. – 2019.” koja sadrži oko tisuću eksponata.

Osim te izložbe postavljena je i gostujuća izložba "Od rokokoa do secesije – odijevanje i pribor – izbor iz fundusa Muzeja grada Splita” i izložba studenata osječke Akademije za kulturu i umjetnost pod nazivom „Sreća”. Tijekom večeri bit će održana i promocija 35. broja „Osječkog zbornika”.

U Arheološkom muzeju posjetitelji mogu razgledati stalne postave muzeja "Prapovijest" i "Seoba naroda i srednji vijek". Najmlađi posjetitelji sudjeluju na igraonicama posebno osmišljenima za Noć muzeja, dok će oni malo stariji moći uživati u posebnom glazbeno-vizualnom programu.

Muzej likovnih umjetnosti pripremio je radionicu „Otkrivamo fundus” kojom će staviti naglasak na bogati fundus tog muzeja i obilježiti 150 godina rođenja slikara Ivana Tišova. Organizirali su i radionice za najmlađe posjetitelje, zatim radionicu stvaranja zajedničkih radova posjetitelja, te plesne i glazbene točke.

Splitska Noć muzeja na 24 lokacije

Ljubitelji umjetnosti grada Splita, ali i njihovi gosti od 18 sati potpuno besplatno obilaze 24 lokacije na kojima su se uprave muzeja pobrinule da svojim posjetiteljima u 15. po redu Noći muzeja osiguraju što kvalitetniji i zanimljiviji program.

Veliki je interes građana za posjet Muzeju grada Splita, ali i Galeriji Muzeja grada Splita, u Dioklecijanovoj ulici, gdje je u 19 sati otvorena izložba "Nostalgija u novom ruhu". Organizator izložbe je Muzej grada Splita, a Darka Perko Kerum kustosica i autorica izložbe. Riječ je o prezentaciji donacije splitske modne kreatorice Božene Martinčević koja je Muzeju grada darovala svoje 24 modne kreacije.

U Muzeju grada Splita posjetitelji mogu razgledati izložbu "Splitski gradonačelnici (1882.-1918.): život i uspomene", a u Galeriji Emanuel Vidović izložba "Piktografije" Daniele Cikatić Javorčić.

U splitskom Etnografskom muzeju građani obilaze izložbu "Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-vim listama", a u Arheološkom muzeju je, među ostalim, organizirana "Šetnja s don Franom", muzejski kviz, prodaja muzejskih publikacija i druženje uz tople napitke i slastice.

Nekoliko izložaba pod stručnim vodstvom ponuđeno je posjetiteljima Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika, djeci je omogućeno da sudjeluju u likovnim radionicama, posjetiteljima u glazbenom programu, a kao posebnost je istaknut razgled srednjovjekovne crkvice sv. Mikule u Velom Varošu.

Prvi put od kada je izgrađen 1987. večeras je svoja vrata otvorio i Muzej Brodosplita u kojem su, osim arhivske građe i makete brodova, organizatori pripremili i kulturni program u sklopu kojega se održavaju koncerti KUD- a Brodosplit i Gradskog zbora Brodosplit.

Bogati program ima i Hrvatski pomorski muzej koji između ostalog nudi izložbu Splitska luka i povijesna jezgra grada na prikazima do polovice XIX. stoljeća iz Hrvatskog pomorskog muzeja Split i Arheološkog muzeja u Splitu. Uz izložbe slika, radionice Male škole naive, predavanja i nastupa na Zvjezdanom selu Mosor, dokle će građane besplatno prevoziti autobusi, predviđeno je astronomsko promatranje neba.

Ljubitelji nogometa će moći u HNK Hajduku Split na Poljudu razgledati trofejnu dvoranu "splitskih bilih", dok će se u Muzeju sporta moći družiti i razgovarati sa olimpijcima, razgledati stalni postav, ali i pogledati filmove iz sportske baštine grada Splita.

Ovogodišnja Noć muzeja je u znaku 200 godina postojanja i rada Arheološkog muzeja Split, osnovanog 1820. godine i 140 godina Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, osnovanog 1880. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:07