ON ĆE BITI LIK U IGRI!

HOLIVUDSKA ZVIJEZDA 'ODUZELA DAH' PUBLICI NA SAJMU VIDEOIGARA E3 Keanu Reeves osobno došao obznaniti kada će izaći dugoiščekivana igra Cyberpunk 2077

Keanu Reeves
 Profimedia, Newscom
 

Electronic Entertainment Expo (E3) 2019, 25. po redu sajam posvećen industriji videoigara koji se održava u američkom gradu Los Angelesu, počeo je u nedjelju s konferencijama za medije na kojima su najavljene brojne nove igre, a tvrtka Microsoft najavila je i svoju novu igraću konzolu koja za sada nosi kodno ime Project Scarlett, piše BBC.

Premda formalno počinje tek u utorak 11. lipnja, kada će studiji za razvoj videoigara i izdavači videoigara u konvencijskom centru Los Angeles pripadnicima medija, maloprodajnim predstavnicima, djelatnicima industrije videoigara i javnosti pokazati svoje najnovije proizvode, Microsoft i izdavač video igara Bethesda Softworks u nedjelju su održali najavne konferencije za medije na kojima su najavili nadolazeće igre, a Microsoft je okupljenima predstavio svoju novu igraću konzolu koja bi na tržište trebala doći iduće godine za vrijeme blagdana, što znači krajem godine.

Scarlettov procesor, kojeg će napraviti tvrtka AMD, bit će četiri puta jači od onog koji se trenutno nalazi u konzoli Xbox One X, a jedna od prvih igara koja će se na toj konzoli igrati bit će Halo Infinite, novi nastavak iz serija igara Halo, najpoznatnijeg serijala igara koje se ekskluzivno mogu igrati na Microsoftovim konzolama. Igrači će moći uživati u igrama koje će prikazivati do 120 sličica u sekundi, Scarlett će podržavati reprodukciju sadržaja u 8K rezoluciji, a podaci će se brže učitavati zbog implementacije SSD (Solid State Disc) tvrdih diskova. No, kako radovi na Scarlettu još uvijek traju, Microsoft nije rekao koliko će konzola koštati i kako će izgledati.

Ova objava dolazi nakon što je prošlog mjeseca Sony objavio detalje svoje nadolazeće igraće konzole, "Playstationa 5" (konzola još nema službeno ime) . Međutim, kako Sony ove godine po prvi puta neće održati konferenciju na sajmu E3, zainteresirane strane morat će pričekati njihov odgovor na Microsoftovu najavu. Sudeći prema intervjuu koji je Sonyjev arhitekt sustava Mark Cerny dao časopisu Wired, iduća verzija Playstation konzole bit će brža od trenutnog Playstationa 4, a imat će i bolji zvuk te grafiku. Cerny nije rekao kada će izaći, samo je rekao da to neće biti do kraja ove godine.

I dok bi svake druge godine prethodna najava bila najvažnija stvar koja se tog dana dogodila na sajmu E3, u nedjelju to nije bio slučaj. Naime, studio za razvoj video igara CD Projekt Red, autor serijala videoigara The Witcher, najavio je tijekom Microsoftove konferencije da će njihova nova igra Cyberpunk 2077 izaći u travnju iduće godine te da će se u njoj pojaviti i američki glumac Keanu Reeves. Nakon ovog velikog iznenađenja, Reeves se i osobno ukazao u hali u kojoj je Microsoft održavao svoju konferenciju, što je publika popratila gromoglasnim pljeskom.

Glumac je potom u tijekom kraćeg obraćanja publici rekao da ga privlače fascinantne priče te da je zato pristao sudjelovati u stvaranju igre Cyberpunk 2077. "Šetanje ulicama budućnosti oduzet će vam dah", rekao je u jednom trenutku Reeves, na što mu je netko iz publike doviknuo da on oduzima dah. Reevesa je to nasmijalo. "Ne, vi oduzimate dah", uzvratio mu je glumac.

Uz te dvije velike najave, Microsoft je na svojoj konferenciji objavio da su kupili studio za razvoj videoigara Double Fine legendarnog dizajnera video igara Tima Schafera te da pokreću servis Xbox Game Pass PC koji će vlasnicima računala dopustiti igranje Xbox igara, a prikazali su i najave za oko 60 igara koje će prije ili kasnije doći na njihove konzole, što postojeće, što buduću.

Među njima svakako valja istaknuti Elden Ring, igru na kojoj će surađivati japanski studio From Software (Sekiro: Shadows Die Twice, Bloodborne, serijal Dark Souls) i autor serijala knjiga "Pjesma leda i vatre" George R. R. Martin, horor igru Blair Witch koja se temelji na filmu Blair Witch Project te Minecraft Dungeons, avanturističku igru za četiri igrača smještenu u svijet Minecrafta.

Izdavač video igara Bethesda Softworks također je u nedjelju održao konferenciju tijekom koje su predstavili niz novih igara, uključujući i Deathloop, novi naslov studija Arkane, autora hvaljenog serija Dishonored te Ghostwire: Tokyo, novu igru dizajnera Shinjija Mikamija, autora kultnog naslova Resident Evil. Uz te dvije nove igre, Bethesda je najavila kada izlazi igra Doom Eternal (22. studenog ove godine), pobliže su prikazali igru Wolfenstein: Youngblood, a objavili su i Fallout 76 dobiva novu zakrpu koja će u igru uvesti neigrive likove koje će kontrolirati drugi igrači te "battle royale" način igranja.

Nintendo, treći od glavnih proizvođača igraćih konzola i ove će godine na sajmu E3 emitirati unaprijed snimljenu prezentaciju.

E3 traje do 13. lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:19