FINALE IEM SVJETSKOG PRVENSTVA

IPAK NEDOVOLJNO ZA NASLOV PRVAKA Nakon skoro sedam sati borbe Nikola 'NiKo' Kovač i njegov tim ostali bez svjetskog naslova i 250.000 američkih dolara

 Adela Sznajder

FaZe Clan, svjetski tim broj jedan, za koji nastupa Nikola „NiKo“ Kovač iz Bosne i Hercegovine nije uspio nadigrati švedski Fnatic u senzacionalnom finalu Counter-Strike turnira pred gotovo deset tisuća gledatelja u Spodek Areni. Iscrpnih sedam sati trajao je meč u Katowicama nakon kojeg su Šveđani pobjedom od 3:2 u mapama po treći put u povijesti preuzeli titulu svjetskih prvaka i kući odlaze bogatiji za 250.000 američkih dolara. FaZe je za drugo mjesto nagrađen sa 100 tisuća dolara koje će pet članova tima podijeliti među sobom.

Iako je Fnatic ranije u ovom turniru već jednom deklasirao FaZe, nitko nije očekivao da to mogu ponoviti i to u finalu. Naime, ne samo da su porazili najbolje na svijetu dvaput na istom turniru već je Fnatic prolaskom u finale napravio apsolutno iznenađenje jer ih prije Katowica nitko nije smatrao nekakvim ozbiljnim konkurentom za postolje, s obzirom da već godinu dana ne mogu pronaći pravu formu.

"Osjećaj je sjajan, ovo je sigurno najveći trenutak u mojoj trenerskoj karijeri", rekao je trener ekipe Fnatic Jimmy "Jumpy" Berndtsson nakon velike pobjede njegovog tima. Treneri u esportsu normalna su pojava kao i u svakom drugom sportu, a i put do trenerske pozicije jednak je. "Ja sam bio profesionalni igrač u svoje vrijeme, nakon nekoliko godina pauze pokušao sam se vratiti, ali mi to baš nije pošlo za rukom jer sam zamijetio da razina mojih vještina jednostavno više nije dovoljna. S toga sam se odlučio upustiti u trenersku ulogu, smatrao sam kako imam dobre ideje s kojima bi mogao pridonijeti momčadi", dodaje Jumpy.

U Counter-Strike: GO treneri za vrijeme meča uvijek stoje neposredno iza igrača i prate sve njihove akcija te komunikaciju. Zanimalo nas je koja uloga trenera za vrijeme partije. "Pravila su da s ekipom mogu komunicirati isključivo za vrijeme time-outa ili na poluvremenu. To vrijeme iskoristim kako bi im dao još nekoliko taktičkih savjeta za neku određenu rundu ili općeniti input. Ostalo vrijeme pokušavam držati njihov moral na razini", objašnjava Jumpy. Treneri dakako i pripremaju momčad prije velikih natjecanja, nerijetko timovi i treneri žive skupa.

Što se tiče Nikole Kovača, pred njime je kako se čini duga i uspješna karijera. Smatraju ga jednim od individualno najboljih igrača na svijetu, a tek mu je 21 godina. Od njega sigurno možemo očekivati još nebrojena finala na ovom i sličnim događajima u Counter-Strike: Global Offensiveu.

Esports je dogurao daleko i već sada u vrijednosti premašuje mnoge starije i „poznatije“ sportove, a rapidan rast koji ga krasi daje nam samo nagađati o kojim ćemo ciframa i na koji način izvještavati iz Katowica.

Wimbledon esportsa

Završetkom Counter-Strike finala označen je ujedno i kraj festivala esportsa u poljskim Katowicama. Nevjerojatno je bilo vidjeti kako je cijeli grad tih tjedan dana podržao ovaj događaj. U razgovoru s lokalnim mještanima saznali smo kako je Intel Extreme Masters Katowice najveći događaj u ovom poljskom gradu. Kako nam je jedan vozač Ubera rekao: "Nikad više posla nego kad se održava esports u Spodek Areni!"

Osim zauzetih Ubera i taksija, grad je bio i na izmaku sa smještajnim kapacitetima, jedva smo ugrabili sobe u hotelu na rubu grada, a ni gastro ponuda po tom pitanju nije pokazala ništa bolje, svaki dan smo potrošili i do nekoliko sati ne bi li ugrabili slobodno mjesto u nekom od lokalnih restorana.

Razgovarali smo s Torsten Hauxom iz ESL-a, organizacije IEM Svjetskog Prvenstva u Katowicama. "Na neki način događaj u Katowicama postao je uzor za esports događaje u svijetu kao što je i bio i 2013. godine kao prvi događaj održan u velikoj areni. Katowice nisu „hotspot“ u koji se putuje poput Pariza, Londona ili Barcelone, ali kada gledam ovaj grad na -10 stupnjeva u zimskoj atmosferi prepun mladih ljudi koji stoje u redovima kako bi ušli na događaj, hoteli su bukirani, a u restoranima se ne može pronaći slobodno mjesto tokom cijelog tjedna, nešto mi signalizira se da se radi o Woodstocku za esports. Čini mi se da govorimo o 150.000 posjetitelja za Katowice tokom ovog tjedna, što je briljantan marketing za grad."

Dodajmo kako su Katowice tek 10. grad po veličini u Poljskoj s nešto malo više od 300.000 stanovnika. U prijevodu, broj posjetitelja ESL eventa u Spodek Areni je polovina ukupnog stanovništva grada. "Vjeruje da će ukupne brojke posjetitelja i gledatelja online rasti i ove godine jer godinu za godinom događaj je u konstantnom porastu. Ovo je jedan od najvećih esports događaja u svijetu, usudio bih se reći nešto kao „Wimbledon esportsa“ i optimističan sam oko toga da ćemo vidjeti veće brojke nego prošle godine", dodao je Haux.

I domaći igrači natječu se za pozamašne nagradne fondove

Već drugom polovicom 3. mjeseca očekuje nas konferencija za novinare na kojoj će biti najavljeno drugo izdanje jedne od najvećih esport ligi u jugoistočnoj Europi - Vip Adria Liga powered by ESL.

S više od 20.000 eura nagradnog fonda prva sezona bila je jedna od najunosnijih natjecanja tog tipa održanih do tada u cijeloj regiji, a u drugoj, kažu iz Vipneta, možemo očekivati još veći nagradni fond te još spektakularnije izdanje cijelog događaja.

"Nakon vrlo uspješne prve sezone, veselimo se nadolazećoj drugoj sezoni u kojoj očekujemo još veći broj prijavljenih timova i igrača, ali i daljnji rast interesa publike, kako aktivnih i pasivnih igrača, tako i onih koji tek ulaze u svijet gaminga. Prilikom ulaska u projekt Vip Adria lige, želja nam je bila domaćim igračima i timovima ponuditi platformu za profesionalizaciju i iskorak na globalnu esport scenu. Već smo krenuli s pripremama za sljedeću sezonu i javio nam se velik broj tvrtki iz cijele regije koje bi se također željele uključiti u razvoj projekta Vip Adria lige. To će u konačnici značiti da ćemo u drugoj sezoni natjecanja imati puno više sponzora i puno više timova, a samim time i još atraktivnije natjecanje", kaže nam direktor marketinga Vipneta Lordan Kondić.

Kondić se dotaknuo i suradnje s ESL-om. "S obzirom na to da Vipnet ima najrasprostranjeniju mrežu baziranu na optici putem koje najvećem broju korisnika u Hrvatskoj može ponuditi super brzi fiksni internet, koji je ujedno i preduvjet za kvalitetno gaming iskustvo, potpora gaming zajednici i razvoju esporta zapravo je logična. Dodatno nam je, s pozicije vodećeg telekoma po zadovoljstvu korisnika, vrlo važno osluškivati želje naših korisnika, a s obzirom na reakcije i komentare nakon prve sezone, možemo zaključiti kako je ova suradnja bila pun pogodak. U ESL-u, kao globalnom autoritetu na području esporta pronašli smo pouzdanog i kredibilnog partnera, s kojim planiramo dugoročno surađivati na opće zadovoljstvo svih ljubitelja online igara."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:28