KONTROVERZNO STAJALIŠTE

RUSIJA BI MOGLA ZABRANITI FIFA-u 17 JER JE 'PREGEJ' Ruski parlamentarci tvrde da FIFA-ina potpora kampanji protiv homofobije igru možda čini ilegalnom

 EA Sports FIFA / INSTAGRAM

FIFA 17 mogla bi biti zabranjena u Rusiji nakon što su ruski saborski zastupnici ustvrdili da je igra širi 'gej propagandu', piše Independent.

Proizvođač igre EA Sports nedavno je igračima omogućio da svoje virtualne nogometaše obuku u dresove duginih boja kako bi izrazili potporu Stonewallovoj kampanji protiv homofobije u sportu Rainbow Laces.

Show your support, get your FREE Rainbow kit in FUT now! #RainbowLaces

A photo posted by EA SPORTS FIFA (@easportsfifa) on

Ruski članovi parlamenta taj su potez prijavili ustanovi koja nadzire komunikacijske procese državi, tvrdeći da taj potez EA Sportsa krši zakon iz 2013. godine koji je zabranio 'gej propagandu'.

'Multiplatformska video igra FIFA, koju je razvio EA Canada, poziva korisnike da podrže kampanju engleske Premier lige 'Rainbow Laces' - kampanju koja podržava LGBT zajednicu', napisali su parlamentarci iz stranke Vladimira Putina Ujedinjena Rusija i Komunističke stranke.

'Istovremeno, i prema zakonu kojim se 'djeca štite od informacija koje mogu biti štetne za njihovo zdravlje i razvoj', uključuje informacije koje promoviraju netradicionalne seksualne odnose', dodali su.

Valeri Raškin, ruski parlamentarac iz redova Komunističke stranke rekao je za novine Izvestia da je potrebno potvrditi da je računalna igra FIFA 17 u skladu s ruskim zakonima. 'EA Sports će možda morati napraviti promjene u igri ili će pristup igri morati biti ograničen', rekao je Raškin.

Podsjećamo, Rusija je 2013. godine izglasala zakon o 'suzbijanju gej propagande' unatoč prosvjedima međunarodne zajednice.

Amnesty International je za Independent rekao da su kritike na račun FIFA-e 17 najnoviji primjer ruske netolerancije prema gej populaciji.

'S obzirom na to da će se u Rusiji održati Svjetsko prvenstvo u nogometu za manje od 18 mjeseci, smatramo da je vrijeme da Rusija eliminira svoje homofobne zakone i diskriminatorne akcije te da ugosti nogometaše iz cijelog svijeta u duhu tolerancije prema svima', rekao je Denis Krivošeev, jedan od direktora 'Rainbow Laces' kampanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:13